fbpx
European Western Balkans
Politika

Lopandić: Razvoj srpskog naroda duboko povezan sa evropskom idejom

Duško Lopandić; Foto: Medija centar Beograd

BEOGRAD – Danas je u EU info centru u Beogradu održana promocija nove knjige ambasadora Duška Lopandića pod nazivom “Evropska Unija i Srbija – Novo vreme i novo okruženje”.

Na promociji su osim autora, govorili i predstavnik Delegacije EU u Srbiji, Pol Anri Prese, kao i Jelica Minić i Vladimir Međak iz Evropskog pokreta u Srbiji.

Na samom početku, prisutnima se obratio predstavnik Delegacije Evropske Unije u Srbiji rekavši da je knjiga Duška Lopandića svojevrsni odgovor na pitanje o EU i namenjena je svakome ko želi bolje da razume Evropu.

Jelica Minić, predsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta, istakla je značaj rada diplomatskog delovanja ambasadora Lopandića jer ova knjiga predstavlja svedočanstvo samog autora koji je dva puta službovao u Briselu.

Sa druge strane, Vladimir Međak, predsednik istraživačkog foruma EPuS, naglasio je da je vrlo važno da ovakve knjige pišu ljudi koji su iz prve ruke mogli da vide dešavanja ili da budu njihovi akteri.

“Ova knjiga daje odličan pregled stvari onoga što se dešavalo u Evropi jer daje istorijski osvrt na period nastanka Unije. Knjigu čine ozbiljni izvori podataka do kojih ne bi bilo moguće doći da je knjiga pisana u biblioteci, već je autor mogao da prenese na papir svoje isksutvo za vreme službovanja u Briselu.”

Vladimir Međak je istakao da se u knjizi Duška Lopandića može naći i odgovor zašto Zapadni Balkan do sada nije ušao u EU, prikazujući sve propuštene šanse prvo Jugoslavije, a potom i Srbije.

“Nadam se da ćemo za 10 godina sedeti na ovom mestu i čitati Lopandićevu knjigu kako je Srbija ušla u EU”, zaključio je Međak.

Autor knjige, ambasador Duško Lopandić je na samom početku izlaganja istakao da ova knjiga treba još jednom da podseti o čemu govorimo kad govorimo o EU jer ponekad zaboravljamo u čemu je suština Evropske unije, kao i koji je razlog njenog nastanka i njene pozitivne strane.

Ambasador Lopandić je posebno naglasio da veruje u činjenicu da je celokupan razvoj srpskog naroda povezan sa evropskom idejom.

“Ideja prosvećenosti je u suštini same evropske zajednice kao način da se izbegne rat i postigne prosperitet. Moja ideja je bila da EU prikažem kao projekat koji je povezan i sa našim iskustvom, našom kulturom i ljudima, a ne samo kao projekat zapadnih zemalja”, ističe Lopandić.

“Ono što sam hteo da postignem ovom knjigom je da je Evropska unija jedna od najrelevatnijih organizacija koja je opstala zato što je bila efikasna. Ne radi se samo o praznoj priči i ideologiji, već kad pogledate njenu organizaciju i ono što ona radi uprkos svim nedostacima, ima toliko elemenata koji govore da je ona doprinela stabilnosti, prosperitetu i miru svih naroda koji su uključeni u EU”.

Kad je reč o evropskoj perspektivi Srbije, Lopandić komentariše da nećemo ući u EU zato što je teorijski volimo, već zato što je ona okvir kroz koji možemo da rešavamo određene probleme, ali je to i način da olakšamo položaj same države i njenih građana.

Povezani članci

Ruiz Kalavera: Srbija čvrsto vezna za svoju EU perspektivu

EWB

Predsedavanje Švedske EU: Fokus na kriterijume iz oblasti vladavine prava i demokratije

EWB

Izveštaj EU o Srbiji koji traži opozicija: Zašto je koristan i da li se može izraditi?

EWB