fbpx
European Western Balkans
Region

Lopatka: Zapadni Balkan ne sme skliznuti u nestabilnost

Rajnhold Lopatka; Foto: Sekretarijat austrijskog parlamenta/Thomas Topf

BEČ – Zapadni Balkan ne sme skliznuti u nestabilnost, pošto je EU zbog događaja kao što je Bregzit trenutno okupirana sama sobom, upozorili su danas u Beču poslanici Narodne partije Austrije (OVP).

Šef poslaničkog kluba OVP Rajnhold Lopatka rekao je, na konferenciji za štampu, da je važno da se održi pristupna perspektiva, te najavio da će na jesen biti, s tim u vezi, održana konferencija u austrijskom parlamentu.

Istovremeno je kazao da zemlje regiona moraju same da napreduju kod tema kao što su parlamentarizam, pravna država i korupcija.

Što se tiče situacije sa izbeglicama u Srbiji, Lopatka je rekao da u Beogradu postoji spremnost da se dalje preuzima teret.

Međutim, on ukazuje da je neophodno pomoći, na primer, kada je reč o vraćanju izbeglica u zemlje porekla.

„Ne smemo dozvoliti da zapadni Balkan sklizne u nestabilnost i siromaštvo“, podvukao je poslanik Kristof Vavrik.

Prema njegovim rečima, postoje razvoji koji nisu tako dobri kao što je blokada parlamenta u pojedinim zemljama poput Makedonije.

Tu, kako dodaje, može Austrija da pomaže, poziva na razgovore.

Vavrik ističe da je na Kosovu sam iskusio, prilikom jednog razgovora sa poslanicima više stranaka, da oni očigledno nisu, pre toga, mesecima sedeli za istim stolom.

On naglašava da je neophodno, kao neko spolja, biti oprezan, jer se ne smeju nametati rešenja.

Poslanik skupštine pokrajine Donja Austrije Lukas Mandl, koji je ujedno i predsednik austrijsko-kosovskog društva prijateljstva upozorio je na razgovore „sa visine“.

„Moramo biti uzor i pokazati koliko je štetna koprupcija“, rekao je on ukazujući na situaciju na Kosovu koje još nema viznu liberalizaciju sa EU.

Mandl je dodao i da Kosovo ima obavezu da usvoji sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, pre nego što stupi na snagu vizna liberalizacija.

Upozorio je i da je Kosovo, zbog mnogo mladih ljudi, kao ekspres lonac, na kojem je “lonac dok nema vizne liberalizacije”.

Povezani članci

Junker: Nema fiksnih datuma i krajnjih rokova za ulazak Zapadnog Balkana

EWB

Evropski parlament: Zapadni Balkan – Trendovi slobode medija u 2017.

EWB

Lunaček poziva na brzo formianje vlade na Kosovu

EWB