fbpx
European Western Balkans
Bezbednost Izdvojeno Region

Lućoli: Evropske i NATO integracije su povezani procesi

Fabricio Lučoli; Foto: 2BS Forum

BUDVA – Predsednik Asocijacije atlanskog sporazuma (ATA) i predsednik italijanskog Atlanskog komiteta Fabricio Lućoli smatra da je Zapadni Balkan od najviše važnosti, jer bezbednost Zapadnog Balkana nije bitna samo za bezbednost Evrope, već i za bezbednost okolnih zemalja ocenjujući i da su procesi evropskih i NATO integracija povezani.

Lućoli je u intervjuu za European Western Balkans (EWB) istakao da je zapadni Balkan direktno povezan sa bezbednosću u Evropi kroz vekove, a potom i sa transatlanskom bezbednošću.

“Bezbednost zapadnog Balkana nije bitna samo za bezbednost Evrope, već i za bezbednost okolnih zemalja. Važna je lekcija videti da danas zemlje, koje su nekada bile zaraćene, sarađuju ka zajedničkom cilju mira i stabilnosti”, ocenio je Lućoli.

Na konstataciju EWB-a da ne može biti evrointegracija u zapadnom Balkanu bez NATO integracija, tj. da zemlja prvo mora da postane član NATO, pre nego što postane članica EU, Lućoli se slaže da su dva procesa međusobno povezana.

“Ne možete imati bezbednost, ukoliko nemate vladavinu prava i ekonomski i socijalni razvoj. Sve to je međusobno povezano. Istina je da obično NATO stvara put za ekonomski i socijalni razvoj i stabilnost u zemlji. Stoga, pojačava ekonomski i socijalni razvoj i isto tako pristupanje EU ima još mnogo zahteva na tom polju. Uzmimo primer Srbije, koja ima jaku saradnju sa NATO sada, ali će možda brže pristupiti EU nego NATO. Uopšteno govoreći, istorija regiona nalaže da NATO taba put prema pristupanju EU, ali to nije obavezno pravilo”, govori Lućoli za EWB.

Lućoli smatra da je pristupanje Crne Gore NATO-u sjajan uspeh, uspešna priča koja je potrebna regionu i nešto što se veoma brzo dogodilo.

“Ako pogledate kakav je region bio na početku procesa i kakav je bio danas, to je impresivan rast. Pristupanje ne stabilizuje samo tu zemlju (Crnu Goru), uprkos pokušajima destabilizacije iz inostranstva. Nažalost, u skorije vreme, previše smo zapostavljali dešavanja u ovom regionu. Vreme je da se vratimo i pažljivo pregledamo koji izazovi očekuju region, zbog toga što ima nezavršenog posla, a svet je mnogo komplikovaniji nego pre 10-20 godina”, rekao je Lućoli za EWB, dodavši da je vreme da se osvrnemo na pretnje stranih boraca, terorizma i organizovanog kriminala.

On ističe da je Crna Gora uspešna priča zemlje koja je uspela da ispuni sve standarde NATO zahteva.

Na pitanje o nejasnoći politike SAD prema Evropi, Lućoli kaže da za sada ne vidi promenu politike nove administracije predsednika SAD Donalda Trampa.

On misli da SAD ne može da nađe bolje armije za recipročnu saradnju nego na Balkanu.

“Pre svega u Evropi će Amerika naći administracije i armije koje će se boriti za iste vrednosti, za slobodna društva i povezane ekonomije. Zajedno, SAD i Evropa čine polovinu svetske ekonomske i vojne moći, a to će i ostati”, ocenjuje Lućoli.

Lućoli smatra da nije bitno biti pesimista ili optimista, već da postoji put i da je agenda jasna.

“Nema drugih opcija na stolu. To je budućnost”, zaključuje Lućoli za EWB.

Povezani članci

Novi i stari problemi novog Poverenika

Ana Toskić

Plan za Trst, nadamo se bez šumova između premijera

EWB

Vučićeva Tviter diplomatija – predstava za domaću javnost

EWB