fbpx
European Western Balkans
Društvo

Lukovi Žeželjevog mosta, nakon 18 godina, spojili bačku i sremsku stranu

Žeželjev most; Foto: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji

NOVI SAD – Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici prisustvovao je 22. oktobra, obeležavanju završetka važne faze u izgradnji Žeželjevog mosta u Novom Sadu – spajanju njegova dva luka. Za projekat izgradnje mosta, koji je srušen tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine, Evropska unija je do sada donirala 34 miliona evra.

„Evropska unija pomaže izgradnju ovog mosta još od početne, projektantske faze. Ovaj most premošćava Dunav i to je važno za Novi Sad, za Vojvodinu ali i za celu Srbiju, jer je on deo Koridora 10, jednog od glavnih koridora u ovom delu Evrope. Takođe, deo je nove transportne politike Srbije, a ta politika je deo procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji. U ime Evropske unije, čestitam svima koji su učestvovali u realizciji ovog poduhvata, a naročito bih se zahvalio radnicima i Vladi koja se toliko trudila da se ovaj projekat realizuje“, rekao je ambasador Fabrici i dodao da se raduje narednom susretu kada most bude oficijelno pušten u promet.

Ambasador Fabrici je, uz potpredsednicu Vlade Srbije, ministarku građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranu Mihajlović i predsednika Pokrajinske vlade, Igora Mirovića, prepešačio most od novosadske, odnosno bačke, ka petrovaradinskoj, odnosno sremskoj strani.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović istakla je da su Evropska komisija, Vlada Srbije, Pokrajinska vlada i gradska vlast Novog Sada svih ovih godina bili jedan tim koji je radio na izgradnji mosta koji simbolizuje put ka budućnosti.

Sve troje zahvalili su se pre svega radnicima koji su vredno radili na izgradnji mosta, te im uručili simbolične poklone.

Vlada Republike Srbije u projekat izgradnje mosta uložila je 22 miliona evra, a ukupna vrednost dosadašnjih investicija je oko 51 milion evra.

Povezani članci

Palmer: Posle pobede nad virusom, brzi povratak građanskim slobodama

EWB

Kostić: Potreban je novi dijalog, do sada nije bilo tolerancije

EWB

Lopandić: Partnerstvo Srbije neophodno Evropskoj uniji

EWB