fbpx
European Western Balkans
Region

Lunaček poziva na brzo formianje vlade na Kosovu

Ulrike Lunaček; Foto: Evropski parlament

BEČ – Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček apelovala je na kosovske političke partije da što pre formiraju novu vladu koja bi imala evropski duh i pozdravila veće učešće kosovskih Srba na izborima.

„Centralna izborna komisija je bila uspešna u organizovanju prevremenih izbora za kratko vreme. Sa zadovoljstvom konstatujem da je proces održan u mirnoj atmosferi. Ohrabrujem na nastavak demokratskog razvoja Kosova“, kaže Lunaček.

Potpredsednica EP je posebno pozdravila povećano učešće pripadnika srpske zajednice, ocenivši to kao pozitivan signal daljeg angažovanja u kosovskim institucijama „i pored raznih pokušaja zastrašivanja kandidata u nadmetanju sa Srpskom listom“.

Istakla je da je sada predizborna kampanja prošla i da treba početi sa radom u korist „zemlje“ i građana, zbog čega apeluje da se što pre formira Vlada.

„Buduća vlada trebalo bi da bude fokusirana na kreiranju boljih ekonomskih i socijalnih uslova, kao i da radi više na obrazovanju i zdravstvu. To je što traže građani, i što prijatelji Kosova u EU žele za građane Kosova“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, treba što pre ispuniti poslednje dve obaveze na putu dobijanja vizne liberalizacije, navodeći posebno ratifikaciju sa Crnom Gorom.

“Ove nedelje će Evropski parlament usvojiti izveštaj o napretku Kosova ka EU. Glasanje će još jednom uputiti snažan signal da je budućnost nezavisnog Kosova u EU. Stranke i političari su pozvane da odgovore na taj signal na konstruktivan način i u evropskom duhu“, smatra Lunaček.

Povezani članci

Han: Kosovo da formira pro-evropsku Vladu

EWB

Izetbegović: BiH se kreće ka EU i NATO, ali presporo

EWB

Emanuel Makron: Cilj samita u Trstu bezbednost na Balkanu

EWB