fbpx
European Western Balkans
Politika

Lunaček: Prioritet nove faze dijaloga primena dogovorenog

Ulrike Lunaček; Foto: Evropski parlament

BRISEL – Potpredsednica Evropskog parlamenta i izvestilac za Kosovo Ulrike Lunaček kaže da bi prioritet nove faze dijaloga Beograd i Prištine trebalo da bude primena već postignutih dogovora, a u cilju pune normalizacije odnosa.

“Još moramo da sačekamo kako bi videli šta će biti rezultati obnovljenog dijaloga. Prioritet bi trebalo da bude puna implementacija, sa obe strane, već dogovorenih sporazuma kao što su energetika i sloboda kretanja. Svaka strana mora da radi za sebe na tome, a ne da čeka onu drugu. EU bi morala da nastavi sa insistiranjem na implementaciji kako bi došlo do pune normalizacije odnosa između Kosova i Srbije”, poručila je Lunaček povodom poslednjeg sastanka predsednika Srbije i Kosova u Briselu i najave početka nove faze u dijalogu kojim posreduje EU.

Lunaček kaže da će nastavak briselskog dijaloga biti težak kako zbog nedostatka međusobnog poverenja, tako i zbog dosadašnjeg izostanka primene dogovorenog.

“Evropska služba za spoljne poslove bi trebalo da nadgleda primenu dogovora postignutih u dijalogu i da o tome redovno izveštava sve zainteresovane strane uključujući i Evropski parlament”, kaže Ulrike Lunaček.

Lunaček je kao izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo pozvala novu vladu u Prištini, kakva god koalicija da se napravi, da usvoji konstruktivan pristup i bude u potpunosti angažovana u dijalogu.

Povezani članci

Mej, Plenković, Mišel o samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji

EWB

Vučić: U ponedeljak sastanak sa Varheljijem

EWB

Vučić: Svi razumeli potrebu stabilnosti i mira

EWB