fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Lundin: Srbija će biti sve atraktivnija za strane investicije

Ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin; Foto: Ambasada Švedske

BEOGRAD – Švedska aktivno podržava integraciju Srbije u Evropsku uniju time što ulaže više od 10 miliona evra godišnje u različite sektore, ističe ambasador Švedske u Beogradu Jan Lundin i predviđa da će Srbija biti sve aktraktivnija zemlja za strane investicije.

“Sada se radi punom parom na integraciji Srbije u Evropsku uniju, i Švedska taj proces aktivno podržava time što investira preko 10 miliona evra godišnje u reforme sektora policije, u sisteme za prečišćavanje otpadnih voda, u sektore koji se odnose na ekologiju, s posebnim osvrtom na upravljanje otpadom, kao i na podršku civilnom društvu, tj. nevladinom sektoru”, naveo je Lundin u autorskom tekstu za današnju Politiku.

To je, ocenio je, u interesu Švedske i Evrope, jer je Evropska unija projekat koji je osmišljen da bi se održali mir i blagostanje u celoj Evropi, uključujući i jugoistok.

“Uspeh i stabilnost na jugoistoku će s vremenom doprineti da se cela Evropa može pretvoriti u jedinstveno veće tržište koje će manje nego danas biti podložno krizama i potresima, kao što je slučaj bio devedesetih godina prošlog veka. To je potpuno izvodljivo, ali ta takozvana konvergencija će dugo trajati”, naveo je ambasador.

Istovremeno je izrazio uverenje da će u budućnosti Srbija imati velike koristi od globalizacije, “što će pozitivno uticati na integraciju Srbije u svetske trgovinske tokove, što podrazumeva da će biti sve atraktivnija zemlja za strane investicije”.

“Nova infrastruktura se gradi i uvodi se nova tehnologija koja će preporoditi privredne sektore kao što su proizvodnja tekstila i prehrambena industrija. Švedsko preduzeće ”Tetra pak” u Gornjem Milanovcu značajno doprinosi srpskom izvozu zahvaljujući visokoj tehnologiji u proizvodnji pakovanja hrane”, istakao je Lundin.

U tekstu posvećenom 100 godina od uspostavljanja direktnih diplomatskih odnosa između Srbije i Švedske, ambasador podseća da su odnosi dve zemlje uvek bili dobri, a kao jedan od značajnijih koraka u razvoju odnosa dve države vidi otvaranje robne kuće IKEA u agvustu ove godine.

“Malo ko zna da je Švedska zastupala interese Kraljevine Srbije u Turskoj za vreme Prvog svetskog rata i, između ostalog, borila se s turskim vlastima da se omogući minimum uslova za preživljavanje za preko 5.000 srpskih ratnih zarobljenika”, podseća ambasador.

Danas je, ističe, najbolji most između dve zemlje 130.000 Srba koji žive i rade u Švedskoj.

“Mnogi od njih imaju dvojno državljanstvo i doprinose razvoju švedskog društva, ali i saradnji sa Srbijom”, ukazuje ambasador i navodi kao primer da veliki deo lokalno zaposlenih u ambasadi čine Šveđani srpskog porekla.

Ambasador u tekstu podseća i da je prvi srpski poslanik u Stokholmu bio pesnik Milan Rakić, ali i da su postojali kontakti između dve zemlje i pre nego što su uspostavljeni direktni diplomatski odnosi, kada su obe države otvorile poslanstva.

Za Srbe kaže da su gostoprimljiv narod i da radu prihvataju strance.

“Meni, kao ambasadoru, je zato veoma prijatno u Srbiji. Vreme je toplije i sunčeve svetlosti ima u izobilju, hrana je ukusna i opuštenije se živi nego u Švedskoj”, navodi Lundin.

Povezani članci

Svilanović za N1: Formiranje regionalne ekonomske zone ide sporo

EWB

Fabrici: EU održava razvoj preduzetništva u Srbiji

EWB

Nereformisan javni sektor – teret za budžet Srbije

Emina Muminović