fbpx
European Western Balkans
Politika

Lundin: Švedska podržava Srbiju na putu ka EU

Beograd, 5. maja 2017. - Ambasador Svedske Jan Lundin govori na prezentaciji novog portala European Western Balkans - Serbia u ambasadi Svedske. FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/ bk

ČAČAK – Švedska će nastaviti da podržava Srbiju u približavanju Evropskoj uniji, izjavio je danas u Čačku ambasador te zemlje Jan Lundin, dodajući da se ove godine navršava 100 godina diplomatskih odnosa Srbije i Švedske.

“Želimo da Srbija što pre postane članica EU i da bude partner u daljem razvoju jedne Evrope bez granica i bez ograničanja kretanja ljudi i roba. Srbija je na dobrom putu. Nedavno smo čuli da je 2025. godina okvirna godina kada bi Srbija mogla da pristupu EU. To je dobar signal za Srbiju, ali i celu Evropu”, naglasio je Lundin.

Lundin je tokom sastanka sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem istakao da Švedska godišnje ulaže oko 10,11 miliona evra u razne projekte u Srbiji, a jedan od njih je i u Čačku.

“U Srbiji ulažemo u refornu pravosuđa, policije, civilno društvo, ekologiju. U Čačku smo podržali projekat reciklaže. Ekologija je jedno od važnih pitanja na putu Srbije ka Evropskoj uniji”, rekao je Lundin.

On je podsetio da su švedske investicije stigle do Gornjeg Milanovca, u kompaniju Tetrapak, dodajući da je i dolazak IKEA u Beograd takođe velika stvar.

Todorović je rekao da je na sastanku bilo reči o rekultivaciji deponije u Premeći, ali i prečišćavanju otpadnih voda.

“Švedska je u tom poslu daleko odmakla od nas. Od 2001. godine do danas Vlada Švedske je u Srbiju investirala 200 miliona evra. Kada je reč o regionalnoj deponiji Duboko, Švedska je preko svoje razvojne agencije SIDA investirala bespovratna sredstva u ovu deponiju, gde je Čačak jedan od najvećih akcionara”, istakao je Todorović.

Prema njegovim rečima, razgovaralo se i o razmeni zaposlenih i studenata.

“U Švedskoj živi oko 130.000 Srba, a dogovorili smo se i da naša dijaspora uzme veće učešće u razvoju Čačku. Švedske investicije su do sada stigle do Gornjeg Milanovca, a nadamao se da će u skorije vreme stići i u Čačak”, zaključio je Todorović.

Povezani članci

Bilčik: EU ima neutralne članice, ali ne izvode vežbe sa Rusijom ili Belorusijom

EWB

Fon Kramon: EK kompromituje standarde vladavine prava u interesu osovine Orban-Vučić

EWB

Kukan pohvalio napredak Srbije u procesu sprovođenja reformi

EWB