fbpx
European Western Balkans
Politika

Lutovac: Srbija pred suspenzijom pregovora; Joksimović: Srbija najozbiljniji kandidat za članstvo u EU

Zastave Srbije, EU i država članica; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Ključni nalazi izveštaja Evropske komisije su da Evropska unija sumnja u stvarnu opredeljenost Srbije za evropske integracije i da je Srbija pred suspenzijom pregovora, izjavio je danas predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, prenosi FoNet.

Prema njegovim rečima, preporuke Evropske komisije su upozorenje kojim stavljaju do znanja Srbiji da mora da obrati pažnju na vladavinu prava i normalizaciju odnosa sa Prištinom da bi izbegla suspenziju pregovora.

On je istakao da Srbija mora ozbiljno da se posveti vladavini prava, slobodi medija, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, i rešavanju kosovskog problema.

Lutovac je naveo da je Evropska komisija upozorila Beograd da promeni retoriku prema EU i prema samom pristupu evropskim integracijama.

“Izveštaj je upakovan u diplomatski jezik, ali da to ne skriva suštinu, odnosno vrlo oštre ocene u pogledu zaostajanja Srbije i pogledu toga da nema napretka ni u jednoj ključnoj oblasti”, rekao je Lutovac.

On je rekao da ako neko kaže da je “ograničen domet u napretku”, da to onda znači da Srbija duboko zaostaje u procesu evropskih integracija.

Osvrnuvši se na nalaz Evropske komisije da su “slučajevi pretnji, zastrašivanja i nasilja nad novinarima i dalje izvor ozbilljne zabrinutosti u Srbiji”, Lutovac je upozorio da bi to trebalo da zabrine ne samo Vladu, već sve građane Srbije.

Prema njegovoj oceni, nedavna najava stvaranja ministarstva za društveni dijalog, čije je osnivanje predsednik Srbije Aleksandar Vučić sugerisao mandatarki za sastav Vlade Ani Brnabić, samo predstavlja reakciju na ono što piše u izveštaju, a to je da nema društvenog dijaloga u društvu, opozicije u parlamentu i da je to neophodan preduslov da bi Srbija mogla da se nazove uređenom demokratskom državom.

Joksimović: Srbija najozbiljniji kandidat za članstvo u EU

S druge strane, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je Srbija zemlja koja se tretira kao najozbiljniji kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i prednjači u pristupnom procesu, uzevši u obzir sve ostale geopolitičke elemente i ukupnu vitalnost srpske ekonomije.

Odgovarajući na navode predsednika Demokratske stranke Zorana Lutovca da izveštaj Evropske komisije sugeriše da Srbiji preti suspenzija pregovora o evrointegracijama, Joksimović je u pisanoj izjavi naglasila da se od Srbije “više traži i očekuje jer se na nju računa” i da joj se ne preti suspenzijom.

Ocenila je da Lutovac “izgleda gubi trku sa razumevanjem izmenjenih obrazaca vođenja krovne razvojne politike evrointegrisanja, koju ova Vlada i predsednik države u sinergiji, uprkos otežanim okolnostima, uspešno sprovode”, a nova vlada će je sprovesti još odlučnije.

Joksimović je rekla da nisu tačne ocene da su u oblastima vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, političkih kriterijuma i slobode govora i medija, zabeležena nazadovanja, “niti je to ocena EU”.

Ona je navela da je “primer toga nova Medijska strategija koja je usvojena kroz potpuno inkluzivan i transparentan postupak, a sačinila ju je Radna grupa sastavljena od najeminentnijih predstavnika svih medijskih udruženja, kao i predstavnika OEBS i EU, u skladu sa mišljenjima stručnjaka iz EK i OEBS”.

PSG: Izveštaj Evropske komisije je sramota i pokazatelj nesposobnosti vlasti

„Ovogodišnji izveštaj o napretku Srbije ka članstvu EU prepun je negativnih reakcija, konstatacija, osuda i primedbi, i kao takav predstavlja najgori izveštaj koji je naša zemlja dosad dobila. Ovo je nacionalna sramota i poniženje Vlade koja je navodno proevropska i godinama ubeđuje javnost da teži ka članstvu Srbije u Evropskoj uniji; a neuspeh Vlade Ane Brnabić da ne otvori nijedno pristupno poglavlje u proteklih godinu dana, samo je dokaz njene nesposobnosti i lažnog zalaganja za ozbiljno sprovođenje neophodnih reformi”, rekao je Natan Albahari, član Predsedništva i internacionalni sekretar Pokreta slobodnih građana, navodi se u saopštenju.

On dodaje da se u izveštaju reč „zabrinutost“ spominje 27 puta, dok se na 55 mesta konstatuje da nema napretka ili je on ograničen, što je nedopustivo za zemlju koja je još 2014. godine počela pregovore o članstvu u EU .

U saopštenju se navodi da nijedan spin ove vlasti ne može da sakrije činjenicu da je ona sama kriva zbog neuspeha procesa integracija.

„Prošle godine Ana Brnabić i Jadranka Joksimović smejale su se lošem izveštaju, kad smo dobili upozorenje da Vlada mora da menja pravac. Njihovo ismevanje Evropske unije je isto što i ismevanje građana Srbije, jer su, nažalost, građani ti koji će na kraju najviše stradati. EU nije, i ne treba da bude vezana za visoku politiku, već za poboljšanje svakodnevnog života građana ‒ donošenjem propisa o čistom vazduhu i vodi, brizi o životnoj sredini, zaštitom potrošača od monopola i nadmetanja cena, borbom za prava i beneficije radnika, zaštitom nacionalnog blaga, kulture i nasleđa”, rekao je Albahari.

On je zaključio da to što Evropska unija ne odgovara jednoj kriminalnoj organizaciji poput SNS-a, ne sme biti prepreka ostvarenju želje i nade da ovde mogu i moraju biti bolji uslovi za život.

Povezani članci

EP ove nedelje nastavlja konsultacije o stanju primene preporuka iz međustranačkog dijaloga

EWB

Lideri regiona dogovorili dalje korake za uspostavljanje malog Šengena

EWB

Danijelson sa poslanicima srpskog parlamenta: Članstvo Srbije u Evropskoj uniji cilj i Srbije i EU

EWB