fbpx
European Western Balkans
Politika

Lutovac i Zelenović povodom dana Evrope: Srbiji neophodne reforme za članstvo u EU

Zastava EU; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Ostvarivanje demokratskih reformi neophodno je za pristupanje Srbije u EU poručili su povodom obeležavanja Dana Evrope i 70 godina od potpisivanja Šumanove deklaracije predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac i predsednik “Zajedno za Srbiju” Nebojša Zelenović.

U zajedničkoj deklaraciji oni su istakli da bi Srbija trebalo da usvoji novu metodologiju proširenja kako bi osigurala bolji napredak u pregovorima o pristupanju koji su poslednjih godine znatno usporeni.

Oni su naveli da Zagrebačka dreklaracija u kojoj je potvrđena EU perspektiva regiona predstavlja poziv na reforme u oblasti vladavine prava, slobode medija i borbe protiv korupcije.

“Srbija je evropska zemlja sa istorijom i kulturom koje su duboko isprepletane sa ostatkom kontinenta. Većina velikih izazova sa kojima smo suočeni ne poštuju granice – klimatske promene, ekonomski oporavak i zelena tranzicija kao i migracije će uticati na sve nas bez obzira na status članstva. Samo zajedno možemo da savladamo ove izazove na putu ka svetlijoj budućnosti kontinenta”, saopštili su oni.

U saopštenju se ističe da je Srbije od EU dobile više od tri milijarde evra nepovratnih grantova za razvoj obrazovnog sistema, infrastrukture i drugih oblasti, veliku količinu medicinske opreme.

“Ne sumnjamo u to da bi srpski zdravstveni sistem propao pod pritiskom ove krize da se nije ulagalo u njegovu modernizaciju koju je finansirala EU proteklih 20 godina”, naveli su u deklaraciji, dodajući da tu pomoć Srbija ne bi trebalo da posmatra kao milosrđe, već kao znak obostrano korisnog odnosa zasnovanog na međusobnom poverenju.

Povezani članci

“Mini Šengen” od danas “Open Balkan”, potpisana još tri sporazuma

EWB

Danas nastavak dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou

EWB

Nastavak reformi najvažniji za napredak Srbije ka EU

EWB