fbpx
European Western Balkans
Politika

Lutovac i Zelenović povodom dana Evrope: Srbiji neophodne reforme za članstvo u EU

Zastava EU; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Ostvarivanje demokratskih reformi neophodno je za pristupanje Srbije u EU poručili su povodom obeležavanja Dana Evrope i 70 godina od potpisivanja Šumanove deklaracije predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac i predsednik “Zajedno za Srbiju” Nebojša Zelenović.

U zajedničkoj deklaraciji oni su istakli da bi Srbija trebalo da usvoji novu metodologiju proširenja kako bi osigurala bolji napredak u pregovorima o pristupanju koji su poslednjih godine znatno usporeni.

Oni su naveli da Zagrebačka dreklaracija u kojoj je potvrđena EU perspektiva regiona predstavlja poziv na reforme u oblasti vladavine prava, slobode medija i borbe protiv korupcije.

“Srbija je evropska zemlja sa istorijom i kulturom koje su duboko isprepletane sa ostatkom kontinenta. Većina velikih izazova sa kojima smo suočeni ne poštuju granice – klimatske promene, ekonomski oporavak i zelena tranzicija kao i migracije će uticati na sve nas bez obzira na status članstva. Samo zajedno možemo da savladamo ove izazove na putu ka svetlijoj budućnosti kontinenta”, saopštili su oni.

U saopštenju se ističe da je Srbije od EU dobile više od tri milijarde evra nepovratnih grantova za razvoj obrazovnog sistema, infrastrukture i drugih oblasti, veliku količinu medicinske opreme.

“Ne sumnjamo u to da bi srpski zdravstveni sistem propao pod pritiskom ove krize da se nije ulagalo u njegovu modernizaciju koju je finansirala EU proteklih 20 godina”, naveli su u deklaraciji, dodajući da tu pomoć Srbija ne bi trebalo da posmatra kao milosrđe, već kao znak obostrano korisnog odnosa zasnovanog na međusobnom poverenju.

Povezani članci

Krum: Srbija može da balansira između EU i Rusije

EWB

Junker: Nedovršen posao po pitanju konkretne EU perspektive Zapadnog Balkana

EWB

VOICE: Vlast u Srbiji fingira evrointegracije; Joksimović: Reforme su stvarne

EWB