fbpx
European Western Balkans
Politika

Macneter: Austrija će nastaviti da podržava Srbiju ka EU

Zastave Srbije i Evropske unije; Foto: Evropska unija

BEČ – Generalni sekretar Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) i potpredsednik Privredne komore Austrije Kristof Macneter ocenio je večeras da ni nakon parlamentarnih izbora u Austriji, posle kojeg će zvaničan Beč dobiti novu vladu koju će činiti Narodna partija (OVP) i Slobodarska stranka (FPO), neće uslediti promena austrijske politike po pitanju podrške Srbije na putu u EU.

“Ne postoje nikakvi negativni indikatori u vezi stava buduće vlade Austrije po pitanju podrške puta Srbije u EU”, naglasio je on u razgovoru sa srpskim novinarima u Beču.

Ukazao je da je lider FPO Hajnc-Kristijan Štrahe u više navrata u prošlosti iznosio pozitivan stav o Srbiji i njenoj težnji da postane članica EU.

Takođe je konstatovao da su u austrijskom parlamentu zastupljene sve stranke koje imaju pozitivan stav o Srbiji, tako da polazi od toga da će Austrija i u budućnosti biti partner Srbije na njenom putu u EU.

Macneter je kazao da pored političke podrške za širenje EU postoje i dobre ekonomske veze sa Srbijom.

S tim u vezi je podsetio da je prošle godine trgovinska razmena između dve zemlje dostigla vrednost višu od milijardu evra, a da je ove godine zabeležen rast izvoza Austrije u Srbiju za 10,6 odsto, a iz Srbije u Austriju za čak 19,8 procenata.

Podsetio je da je Austrija i dalje najveći strani investitor u Srbiji sa ulaganjima u vrednosti višim od 2 milijarde evra.

Rajzinger: Beču u interesu proširenje EU

BEČ – Austriji i posebno Beču budućnost EU je od posebnog značaja, i zato podržava proces širenja, posebno na Srbiju, istakla je danas Beate Majnl-Rajzinger, šefica austrijske partije NEOS u Beču.

Majnl-Rajzinger je, u razgovoru sa srpskim novinarima, istakla da je ulazak u EU stavio Austriju u centar Evrope, te dodala da je zemlja mnogo profitirala od otvorenih granica i slobode kretanja, pa zbog toga NEOS kritički gleda na evroskeptične i ksenofobične izjave.

„Kao stranka pozdravljamo i podržavamo nastavak procesa širenja EU, a tako i na Srbiju. Svaki korak u pravcu veće saradnje je korak napred ka miru, blagostanju i ekonomskom napretku“, naglasila je ona.

Rekla je da se ne mogu zatvoriti oči pred velikim izazovima kao što su klimatske promene, migrantska kriza, ali i ponovna geopolitička podela Evrope, te da se ti izazovi i problemi mogu samo zajednički rešavati, a nikako pojedinačno.

Majnl-Rajzinger je ukazala da je NEOS pokret koji zastupa preduzetnike, posebno mala i srednja preduzeća, te podstiče preduzetnički duh.

„Na osnovu ekonomskih odnosa sa Srbijom vidimo da postoji velika stopa rasta u trgovinskoj razmeni i zato je za nas vazno da je Srbija stabilan partner“, istakla je ona.

Šefica NEOS u Beču ukazala je da ova stranka posebnu pažnju posvećuje i srpskoj zajednici u glavnom gradu, koja broji oko 100.000, a uz Austrijance srpskog porekla i mnogo više.

„Oni su za nas važan partner, jer među njima ima puno preduzetnika, koji žele da daju doprinos napretku naše ekonomije“, rekla je Majnl-Rajzinger.

Ona je kazala da NEOS želi da sarađuje sa ljudima migrantskog porekla, posebno poreklom iz Srbije u cilju da pluralističko društvo ostane otvoreno, kao i da se zajedno radi na očuvanju vrednosti, te i da svako može i dalje da daje doprinos za uspeh drštva.

Podsetila je da je NEOS stranka, osnovana 2012, liberalni i proevropski pokret koji se bori protiv partijske politike u Austriji i koji sebe vidi kao građanski pokret koji želi da podstakne potrebne reforme.

Povezani članci

Misija ODIHR-a počela sa radom, neće biti sistematskog praćenja glasanja

EWB

Fajon o izveštaju Evropske komisije: Odnos s Prištinom “najtvrđi orah”

EWB

Pisonero: Zajedničko regionalno tržište dogovoreno 2020. ostaje prioritet za Evropsku komisiju

EWB