fbpx
European Western Balkans
Evropa

Mađarska odbija vladavinu prava kao uslov za sredstva iz budžeta EU

Viktor Orban; Foto: Vlada Mađarske

BUDIMPEŠTA – Portparol vlade Viktora Orbana Zoltan Kovač izjavio je u ponedeljak da se ta zemlja ne slaže sa finskim predlogom o uslovljavanju dodele sredstava iz budžeta EU stanjem vladavine prava u državama članicama.

“Nema šanse, to je nesporazum”, izjavio je Kovač u reakciji na izjavu premijera Finske Antija Rinea da su se sve države članice saglasile sa predlogom države koja trentno predsedava Savetom EU.

Blumberg prenosi da je i Poljska, čiji je odnos sa EU takođe napet zbog navodnog kršenja vladavine prava, protivi povezivanju milijardi evra pomoći sa demokratskim standardima, što je uslov koji se trenutno raspravlja kao deo sedmogodišnjeg budžeta EU za period od 2021.

Stav Mađarske, čiji kandidat za evropskog komesara Oliver Varhelji treba da preuzme portfelj susedstva i proširenja, zabrinjavajuć je za države na Zapadnom Balkanu, napisao je na tviteru Srđan Majstorović, predsednik upravnog odbora Centra za evropske politike i član Savetodavne grupe za Balkan u Evropi (BiEPAG).

Ambasador Finske u Srbiji Kimo Lahdevirta u intervjuu za naš portal u julu ove godine izjavio je da je cilj njegove zemlje da se unapredi mehanizam koji će umanjiti pristup fondovima EU onim članicama čije politike potkopavaju vladavinu prava.

“Što se tiče drugog dela vašeg pitanja, još uvek je rano reći da li će isti principi biti primenjeni na države kandidate”, rekao je tada Lahdevirta.

Da je korupcija u regionu raširena i ostaje tema za zabrinutost rečenica je koja se javila u svih šest izveštaja Evropske komisije o državama Zapadnog Balkana u maju ove godine.

Povezani članci

Junker: “Erazmus” povezuje Evropljane, a donosi i bebe

EWB

Ranjena Tereza Mej, kockanje joj se obilo o glavu

EWB

Štub: Kandidovao sam se zbog ugroženosti evropskih vrednosti

EWB