fbpx
European Western Balkans
Evropa

Mađarska i Poljska blokirale usvajanje budžeta EU

Berlemon - zgrada Evropske komisije; Foto: Evropska unija

BRISEL – Mađarska i Poljska danas su blokirale usvajanje budžeta Evropske unije za period 2021-2027 i paketa pomoći državama članicama, zbog toga što je u zakon ušla i odredba da je povlačenje sredstava uslovljeno poštovanjem vladavine prava, prenosi FoNet.

Na sastanku u Briselu danas je trebalo da se zvanično potvrdi prethodno usaglašeni budžet u iznosu od 1.100 milijardi evra i paket pomoći državama članicama zbog krize prozrokovane pademijom COVID-19 od 750 milijardi, ali su Varšava i Budimpešta uložili veto, preneo je Rojters.

U prvom glasanju predstavnici država članica su se izjasnili da se povlačenje novca uslovi poštovanjem vladavine prava. Pošto je za to bila dovoljna kvalifikovana većina, ta odluka je usvojena. Tada se, međutim, glasalo za usvajanje budžeta i paketa pomoći, a to su odluke koje su morale da se usvoje jednoglasno, što su Mađarska i Poljska blokirale.

Lideri država članica EU će na sastanku u četvrtak pokušati da pronađu rešenje za veto, ali iz nemačkog predsedavanja veruju da će za prevazilaženje tog problema biti potrebno više vremena.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je da distribuciju zajedničkog novca državama članicama apsolutno neophodno usloviti poštovanjem svih zakona i propisa Evropske unije, pogotovo imajući u vidu da su takozvane “štedljive države” pristale na veoma veliki paket pomoći.

Povezani članci

EU i Velika Britanija počinju novu fazu pregovora o Bregzitu

EWB

Štraheu preti isključenje iz Slobodarske partije ako prihvati mandat u EP

EWB

Lideri EU potvrdili posvećenost Pariskom sporazumu

EWB