fbpx
European Western Balkans
Region

Mađarski državni sekretar: EU da ubrza pregovore sa Srbijom

Sabolč Takač; Foto: Evropski savet

BUDIMPEŠTA – Državni sekretar za pitanja Evropske unije u Kancelariji mađarskog premijera Viktora Orbana, Sabolč Takač, rekao je danas da bi EU trebalo da ubrza pregovore o članstvu sa Srbijom i Crnom Gorom kako bi sprečila destabilizaciju Zapadnog Balkana.

“Ako ne stabilizujete Zapadni Balkan, onda ga niko drugi neće stabilizovati. A možda će ga i destabilizovati”, istakao je on, dodavši da “nije reč samo o Rusiji, već se u regionu mogu videti i drugi igrači poput Turske, Saudijske Arabije, Katara, Kine i mnogih drugih zemalja koje pokušavaju da izvrše veći uticaj”, prenosi Rojters.

Takač je upozorio i da bi uspostavljanje “Evrope u dve brzine” sa dubokim podelama između centralne evrozone i perifernih država moglo značiti kraj EU u njenom sadašnjem obliku.

Brisel bi umesto toga, ukazao je on, trebalo da stremi ka jačanju saradnje među državama članicama u pojedinačnim oblastima.

“Evropa u dve brzine jednostavno nije održiva”, rekao je Takač u intervjuu britanskoj agenciji, istakavši da Centralna Evropa, sa svojim čvrstim privrednim rastom i fiskalnom disciplinom, predstavlja “dodatu vrednost” za EU.

Centralnoevropske države članice EU izrazile su zabrinutost zbog ideje o Evropi “u više brzina”, koja sve više dobija podršku u Nemačkoj, Francuskoj i drugim zemljama Unije posle referendumske odluke Britanaca da napuste taj blok, podseća Rojters.

Povezani članci

Samit Zapadnog Balkana: 500 miliona evra za projekte

EWB

Zaev i Borisov danas potpisuju Sporazum o dobrosusedstvu

EWB

Izveštaj EK o programima pomoći u regionima evropskog susedstva i proširenja

EWB