fbpx
European Western Balkans
Politika

Majstorović: EU traži vidljive rezultate u primeni propisa

Srđan Majstorović; Foto: Medija centar Beograd

BEOGRAD – Predsednik Upravnog odbora Centra za evropske politike Srđan Majstorović izjavio je za Blic da EU traži vidljive rezultate u primeni propisa, a ne samo njihovo prilagođavanje i usvajanje.

“Tempo pristupnih pregovora direktno zavisi od ostvarenog napretka u oblasti vladavine prava. EU traži vidljive rezultate u primeni propisa, a ne samo njihovo prilagođavanje i usvajanje”, naveo je Majstorović.

On podseća da je Srbija prošle godine dobila jasno upozorenje da ne čini dovoljno u ovoj oblasti s obzirom na to da je na dve pristupne konferencije otvoreno samo po jedno poglavlje.

“Činjenica da Srbija nije otvorila niti jedno pregovaračko poglavlje ove godine pokazuje da nije učinila dovoljno da uveri EU da je iskreno posvećena promenama u oblasti obezbeđivanja nezavisnosti sudstva, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, nekažnjivosti i slobode medija”, istakao je Majstorović.

On dodaje da je nephodno da se nova Vlada mnogo odgovornije posveti ispunjavanju preuzetih obaveza kako bi proces pregovora dobio na dinamici.

“Ukoliko redovni izveštaj o napretku Srbije u oktobru i takozvani ‘non-pejper’, odnosno izveštaj o ispunjavanju obaveza u oblasti vladavine prava ne budu zadovoljavajući, postoji realan rizik da Srbija ove godine ne otvori nijedno poglavlje”, zaključio je Majstorović.

Povezani članci

Švedski poslanici u poseti Narodnoj skupštini 

EWB

Tusk: Kraj dijaloga, pa članstvo Srbije

EWB

[BSF] Fejt razočaran učinkom Euleksa

EWB