fbpx
European Western Balkans
Region

Majstorović: Odlaganje pregovora sa Makedonijom i Albanijom šteti celom regionu

Srđan Majstorović; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Ako Evropska unija u toku nedelje ne otpočne pregovore sa Albanijom i Makedonijom o pristupanju, može destabilizovati ceo region, koji bi trebao da se ujedini i pruži podršku ovim dvema država u evrointegracijama, ocenio je danas predsednik upravnog odbora Centra za evropske politike i član BiEPAG grupe, Srđan Majstorović.

On je učestvujući na tribini “Zbog čega Srbija ne otvara više poglavlja?” koju je organizovao portal European Western Balkans rekao da će kredibilitet Evropske komisije kada je u pitanju politika proširenja biti na testu u četvrtak i petak, kada se održava samit na kome će se doneti odluka o otvaranju pregovora sa te dve države.

“Ukoliko države članice donesu odluku za otpočinjanje pregovora sa Makedonijom i Albanijom to će biti veoma pozitivan korak u dokazivanju vlastitog kredibiliteta. To je Komisija predložila u svojoj Kredibilnoj strategiji za Zapadni Balkan. Ipak, mi ovih dana čujemo da se pojedine članice premišljaju oko toga, što je opasna politika”, naveo je Majstorović.

Naveo je i da bi ugrožavanje unutrašnje stabilnosti Makedonije, tako što joj se ne bi otvorili pregovori o pristupanju, bilo “pucanje sebi u nogu i potencijalno otvaranje ozbiljnog političkog pitanja u centru jednog zapaljivog regiona”.

“Imajući u vidu značaja regionalne saradnje i zajedničkog nastupa prema Evropskoj uniji, mislim da bi bilo najpristojnije da šefovi svih šest (zapadnobalkanskih) država pošalju jedno pismo, u kome će se obratiti predsednicima/premijerima svih 28 država članica EU, u kome će reći da se zarad regionalne stabilnosti i prosperiteta otpočne sa pregovorima sa Albanijom i Makedonijom što pre.”

Ovim putem je podsetio i da je politika EU i uslovljavanje EU od 2001. do 2003. godine u Srbiji okončalo na tragičan način po Srbiju, ubistvom tadašnjeg premijera Zorana Đinđića “koji u tom trenutku nije imao podršku kakvu je zaslužio” i dodao da “iz tih lekcija, iz bliže istorije, potrebno je izvući zaključke i podržati (…) pristupne pregovore”.

Kazao je i da to ne znači da će ove dve države sutra postati članice, već da se nalaze na stabilnom putu, u procesu u kom postoje i kontrola i praćenje reformi.

“Ukoliko Albanije i Makedonija ne krenu u pregovore o pristupanju EU, ostaće na začelju, a mi kao region to ne smemo da dozvolimo. Stabilnost se ne meri u Beogradu, Sarajevu, Tirani, Podgorici, već isključivo kao stabilnost čitavog regiona. Naš kredibilitet mi moramo da branimo, tako što ćemo rešavati naša unutrašnja pitanja i regionalne odnose”, zaključio je Majstorović.

Povezani članci

Mogerini: Na sastanku – o saradnji i evropskoj perspektivi ZB

EWB

Flesenkemper: Balkanu treba 25 godina da dostigne EU

EWB

Sijarto: Za Mađarsku politika proširenja EU strateško pitanje

EWB