fbpx
European Western Balkans
Politika

Majstorović: Poverenje Brisela u Beograd je narušeno

Srđan Majstorović; Foto: Medija centar

BEOGRAD – Predsednik Upravnog odbora Centra za evropske politike Srđan Majstorović ocenio je da se posle šest godina pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji može reći da Srbija stagnira, po nekim izveštajima međunarodnih organizacija i nazaduje u pitanjima poštovanja demokratije i vladavine prava, prenosi FoNet.

“Poverenje je narušeno, kredibilitet je sporan”, konstatovao je Majstorović za nedeljnik Vreme.

Na pitanje kako najava otvaranja ambasade Srbije u Jerusalimu može da utiče na pregovarački proces, Majstorović je podsetio da se u prvim reagovanjima iz Brisela moglo čuti da takva pozicija nije prihvatljiva za EU i njene članice.

“Srbiji (i Kosovu) je upućena otvorena kritika sa jasnom porukom da će perspektiva njenog članstva u Uniji biti narušena ukoliko se ne uzdrži od preseljenja svoje ambasade u Jerusalim”, naveo je on i upozorio da bi pojedine članice EU mogle taj argument da iskoriste kao argument za usporavanje pregovora sa Srbijom.

Majstorović je predočio da Srbija neće biti u prilici da postane članica Unije dok ne reši pitanje funkcionalne saradnje sa Kosovom, niti će Kosovo biti u prilici da se kandiduje za članstvo dok ne uredi svoje odnose sa Srbijom.

On je ukazao i da ne razume kako Srbija skoro godinu dana ne pronalazi osobu koja bi trebalo da koordinira i vodi rad Pregovaračkog tima, a odusustvo šefa Tima je poruka gde se trenutno nalaze evropske integracije zemlje.

Povezani članci

A. Joksimović: Održati kontinuitet susreta na najvišem nivou sa Briselom

EWB

Fabrici: Brisel se zalaže za postizanje sporazuma koji će biti pravno obavezujući

EWB

Funkcioneri Srpske napredne stranke reagovali na intervju evropske poslanice Tanje Fajon

EWB