fbpx
European Western Balkans
Politika

Majstorović: Srbija da u naredne dve godine ubrza reforme

Srđan Majstorović; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Srbija bi trebalo da u naredne dve godine ubrza reforme, kako bi mogla da traži od Evropske unije da bude izuzeta od novih mera koje se tiču ulaska građana koji nisu državljani na teritoriju Unije, kaže Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike, za RTS.

Upitan da li je zadovoljan tempom pregovoranja Srbije sa Evropskom unijom, Majstorović ističe da postoji mnogo nezavisnih faktora na koje Srbija ne može da utiče.

“Ono što je važno za Srbiju jeste da u ovom trenutku mi imamo četiri pregovaračke pozicije koje su poslate u Brisel i koje se trenutno razmatraju, što znači da smo mi spremni da otpočnemo novu rundu pregovora”, kaže Majstorović, dodajući da je ranije bilo otvarano dva po dva poglavlja, čime se stiče utisak da EU šalje negativnu odnosno konzervativnu sliku pristupnih pregovora.

Kada se radi o političkim pritiscima prilikom otvaranja poglavlja, posebno kada je u pitanju poglavlje 31, on objašnjava da će pritisaka uvek biti i da je Srbija mala zemlja koja mora da gleda i svoj interes.

“Mi smo suverena zemlja i obavezali smo se prema EU da postepeno usklađujemo spoljnu politiku sa politikom EU. Postoji određeni krug država članica EU koje to usaglašavanje isključivo gledaju kroz prizmu naših odnosa sa trećim zemljama – Rusijom, Kinom, Turskom”, napominje Majstorović.

On dodaje da je oblast usaglašavanja sa spoljnom politikom mnogo šira od ovih odnosa, i da se na tome dosta radi.

“Naše vojne snage učestvuju u velikom broju zajedničkih aktivnosti i misija, pa i zajedničkih vojnih vežbi – i sa članicama NATO-a i sa članicama EU”, kaže Majstorović.

Dodaje da je ovo kompleksna oblast i da ima mnogo faktora koji utiču na dinamiku pregovora, te da bi bilo pogrešno gledati to kroz prizmu bilateralnih odnosa sa Rusijom – da li Srbija napreduje ili ne.

Komentarišući najavu da bi od 2020. godine građani Srbije i još mnogih zemalja koje nisu članice Unije morali da se prijave pre ulaska u Uniju, Majstorović ističe da Srbija treba da preuzme dodatnu inicijativu i da kao država koja pregovara o svom članstvu.

“Srbija u ove dve godine mora da učini sve kako bi eventualno u dogovoru sa EU možda čak i bila izuzeta iz primene tog pravila time što ćemo u naredne dve godine ubrzati reforme”, kaže Majstorović.

 

Povezani članci

Brnabić: Vlada poslala odgovor na izveštaj Fridom hausa o Srbiji

EWB

“Evropska perspektiva za Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju može da donese novu energiju procesu proširenja”

EWB

Miščević i Varhelji o najvažnijim elementima napretka Srbije ka EU

EWB