fbpx
European Western Balkans
Politika

Majstorović: Teme samita EU-Zapadni Balkan biće pomoć EU, ali i poštovanje vrednosti

Srđan Majstorović; Foto: Medija centar Beograd

BEOGRAD – Samit EU-Zapadni Balkan u sredu biće prilika da EU još jednom javno iskaže solidarnost sa regionom u vreme pandemije i spremnost da pomogne u otklanjanju njenih posledica, ali i da se izraze očekivanja od zapadnobalkanskih partnera u vezi poštovanja vrednosti EU, izjavio je predsednik upravnog odbora Centra za evropske politike Srđan Majstorović za Betu Euraktiv.

Sastanak šefova država ili vlada EU i Zapadnog Balkana, koji će se održati u formi video konferencije, biće i prilika da članice EU ponovo potvrde evropsku perspektivu regiona i naglase neophodnost zajedničkog delovanja u kriznim situacijama, rekao je Majstorović.

Podsećajući da je EU do sada obezbedila 3,3 milijarde evra za pomoć zdravstvu i stanovništvu Zapadnog Balkana, kao i za saniranje dugoročnih strukturnih posledica po građane i privredu, Majstorović je rekao da bi bilo dobro da se samit iskoristi i kako bi EU nedvosmisleno podržala izradu sveobuhvatnog ekonomskog i investicionog plana EU za oporavak regiona.

Majstorović je rekao i da se tokom pandemije EU suočila sa novom geopolitičkom realnošću, u kojoj Kina igra posebno istaknutu ulogu kada se radi o širenju „meke moći“ na Zapadni Balkan.

Zato je, prema njegovim rečima, predstojeći samit dobra prilika da EU ukaže na geografsku bliskost, istorijske i kulturne veze, kao i zajedničke političke, bezbednosne i ekonomske interese članica EU i zemalja Zapadnog Balkana i na taj način pošalje jasnu poruku svim državama koje se trude da ojačaju vlastite interese u regionu, prenose BetaEuraktiv.

Kako je istakao Majstorović, samit će biti prilika da EU izrazi i određena očekivanja od zemalja Zapadnog Balkana u vreme kada se region suočava sa ozbiljnim izazovima u vezi sa stanjem demokratskih institucija i vladavine prava koji su u toku vanrednog stanja u pojedinim zemljama postali još izraženiji.

„EU bi trebalo da zahteva od kandidata da se mnogo odlučnije posvete borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, da osnaže vladavinu prava, obezbede slobodu medija, zaštite osnovna prava i prava manjina i depolitizuju javnu uprave. Ova poruka bi trebalo da bude nedvosmislena – temeljne vrednosti ne smeju biti ugrožene bez obzira na vanredno stanje“, istakao je Majstorović.

On očekuje da se među prioritetima sastanka nađu i pitanja poput unapređenja regionalne saradnje, rešavanja bilateralnih sporova i regionalnog povezivanja.

„Takođe, potrebno je da se potvrdi neophodnost učešća zemalja Zapadnog Balkana u strateški značajnim programima EU, poput novog Evropskog zelenog dogovora, Konferencije o budućnosti Evrope i projektima infrastrukturnog povezivanja u različitim oblastima“, rekao je predsednik Upravnog odbora CEP.

Majstorović je rekao i da je potrebno odati dužno priznanje Hrvatskoj kao predsedavajućoj EU koja je uspela da obezbedi konsenzus 27 članica o novoj metodologiji proširenja i otpočinjanju pregovora o pristupanju Severne Makedonije i Albanije, kao i da organizuje samit u Zagrebu „i tako, uprkos teškim okolnostima, održi temu proširenja u fokusu EU“.

Povezani članci

[BSF] EU i SAD podržavaju proces evropskih integracija regiona

EWB

Mekalister: Teško da je bojkot održivo demokratsko rešenje

Tanjug

Sobotka: Približavanje zemalja Zapadnog Balkana EU ostaje prioritet Austrije

EWB