fbpx
European Western Balkans
Politika

Majstorović: U Srbiji se na američke izbore gleda kroz prizmu rešavanja kosovskog pitanja

Srđan Majstorović; Foto: Medija centar

BEOGRAD – Većina građana Srbije nema informacije o tome šta su teme američkih izbora, pa ni o načinu izbora predsednika SAD, istakao je Srđan Majstorović, predsednik Upravnog odbora Centra za evropske politike (CEP) za Euraktiv, dodajući da oni ove, kao i prethodne izbore, gledaju uglavnom kroz prizmu rešavanja kosovskog pitanja.

Majstorović je ocenio da se kandidati Demokratske stranke, posebno na prethodnim izborima kada je Hilari Klinton bila njihova kandidatkinja, automatski povezuju sa NATO bombardovanjem Srbije 1999. godine, kada je predsednik SAD bio Bil Klinton.

“Pitanje Kosova je veoma osetljivo za većinu građana Srbije i u bliskoj vezi sa nacionalnim identitetom. Percepcija Demokratske stranke i američkog establišmenta koji je sad personifikovan u Bajdenu je da je on neko ko nije naklonjen Srbiji i njenim interesima. Iz tog razloga njihova podrška, ili možda je bolje reći simpatije, idu onom kandidatu za kojeg procene da će se zalagati za rešenje kosovskog pitanja koje će na neki način uvažiti i stavove Srbije. U ovom trenutku većina građana smatra da je to Donald Tramp”, objasnio je Majstorović.

Kako je istakao, predsednik Donald Tramp je predstavio nedavno potpisani Vašingtonski sporazum o ekonomskoj normalizaciji između Beograda i Prištine kao veliki međunarodni uspeh i lični doprinos pomirenju srpske i albanske zajednice.

“U nedostatku konkretnog napretka u suštinskoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine pod okriljem i uz posredovanje EU, ovaj sporazum je srpskoj javnosti predstavljen kao korak u pravcu privlačenja američkih investicija za izgradnju kapitalnih projekata povezivanja Srbije i Kosova, što takođe ima uticaja na sliku SAD u Srbiji i kreiranje stavova javnosti u vezi sa predstojećim izborima u SAD, odnosno podršku dela javnosti reizboru Trampa”, napisao je Srđan Majstorović.

Majstorović je naglasio da uprkos brojnim stereotipima i uglavnom pogrešnim očekivanjima, za građane Srbije će biti važno da budući predsednik SAD bude spreman da sarađuje sa Evropskoj unijom, kao glavnim posrednikom u dijalogu između Beograda i Prištine.

On je ocenio da će ishod američkih predsedničkih izbora imati poseban značaj za države Zapadnog Balkana.

“EU je tokom mandata predsednika Trampa morala da prihvati činjenicu da je ostavljena sama da se izbori sa brojim izazovima, pa i onim na Zapadnom Balkanu. U takvim okolnostima, za evropsku budućnost Zapadnog Balkana veoma je značajno da li će u Beloj kući  boraviti predsednik koji je posvećen međunarodnim odnosima zasnovanim na međunarodnim pravilima, multilateralizmu i transatlantskoj saradnji, ili predsednik koji će pragmatično nuditi brza, neortodoksna i neodrživa “rešenja” kompleksnih pitanja koja bi mogla imati ozbiljan uticaj na stabilnost i odnos pojedinih zemalja regiona sa EU”, istakao je Majstorović.

Prema njegovim rečima, stabilnost regiona zavisi od saradnje SAD i EU koja, kako je ocenio, u ovom trenutku izgleda iznuđeno i neiskreno.

“U ovom trenutku, uprkos zvaničnim izjavama namenjenim javnosti, ova saradnja deluje iznuđeno i neiskreno. To nije dobro jer se u takvoj situaciji i zemlje regiona “svrstavaju” na različite strane, odnosno igraju na kartu nejedinstva između SAD i EU. Zemlje Zapadnog Balkana su, dakle, veoma zainteresovane za konačan ishod predstojećih predsedničkih izbora i imaju svoje favorite u zavisnosti od vlastitih interesa. Eventualna promena u Beloj kući za neke će biti poželjan povratak u vreme kada su principi američke spoljne politike bili jasno definisani i prepoznatljivi, dok će za druge to biti poraz mogućnosti da se putem transakcionalnog pristupa međunarodnim odnosima na pragmatičan način “reše” preostala otvorena pitanja u regionu”, zaključio je Majstorović.

Povezani članci

Joksimović: Jasan napredak Srbije ka EU

EWB

Donfrid u Beogradu, teme Kosovo, Ukrajina i ekonomska saradnja

FoNet

Srbija slabije ocenjena nego 2016. godine

EWB