fbpx
European Western Balkans
Region

Makedonija i Bugarska potpisale Sporazum o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji

Bojko Borisov i Zoran Zaev potpisuju Sporazum o prijateljstvu, obrosusedstvu i saradnji; Foto: Tanjug / Foto MIA / N.R.

SKOPLJE – Makedonski premijer Zoran Zaev i bugarski premijer Bojko Borisov potpisali su juče u Skoplju bugarsko-makedonski Sporazum o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji. Potpisivanje ovog sporazuma mediji i politički analitičari širom regiona opisuju kao „istorijsko“. Cilj ovog dokumenta je da se ostave po strani različitosti, a da se prizna zajednička istorija, ali i pravo da ugovorne strane zadrže različite stavove o određenim temama i da se potvrdi bugarska podrška makedonskom putu ka EU.

Dve zemlje su objavile da nemaju teritorijalnih pretenzija jedna prema drugoj. Obe zemlje su obećale da će štiti prava manjina druge države potpisnice.

Glavni član sporazuma je Član 2, u kom se navodi da će:

1. Ugovorne strane sarađivatiu okviru Ujedinjenih Nacija, OEBS- a, Saveta Evrope i drugih međunarodnih organizacija i foruma.

2. Ugovorne strane razvijati saradnju u oblasti evropskih i evro- atlantskih integracija, sa ciljem uspešne pripreme Republike Makedonije za pristupanje EU i NATO. Bugarskaće podeliti svoja iskustva kako bi pomogla Republici Makedoniji da ispuni obavezne kriterijume za članstvo u Evropskoj Uniji i podržaće Republiku Makedoniju u dobijanju poziva da se pridruži NATO, u skladu sa relevantnim odlukama NATO samita.

U svom obraćanju bugarskom parlamentu prošle nedelje, Borisov je insistirao da bi Sporazum pomogao da Makedonija postane napredan saveznik, sa kojim bi Bugarska mogla da deli zajedničke EU i NATO vrednosti, i naglasio je da je Sporazum izraz bugarske želje da izgradi savremene dobrosusedske odnose.

Neki delovi Sporazuma su već pokrenuti kada je 26. juna na sastanku kabineta bugarski Ministar saobraćaja Ivailo Moskovski predstavio dokument, koji bi omogućio da se preduzmu konkretni koraci kako bi bila dovršena železnica između Bugarske i Makedonije. Makedonija je potvrdila ove ciljeve, a očekuje se i buduća saradnja u transportu gasa.

Ambasador EU Samuel Žbogar podržao je sporazum i naglasio da je ovo primer kako dve zemlje mogu da reše problem koji postoji mnogo godina. „Moram da pozdravim ovaj sporazum zato što smatram da će promeniti kako odnose između dve zemlje, tako i celom regionu. Sporazum je primer kako dve zemlje mogu da reše problem koji postoji mnogo godina i kako mogu otvoriti puteve saradnje u budućnosti“, rekao je Žbogar u intervjuu sa TV 21.  Diplomate SAD u obe zemlje su pozitivno ocenile sporazum, izdajući zajedničku izjavu u kojoj su naglasili dobru volju za buduće makedonske evro- atlantske integracije.

VMRO-DPMNE neće podržati sporazum o dobrosusedskim odnosima sa Bugarskom u Parlamentu Republike Makedonije, nezadovoljni „trenutnim uslovima koji su utvrđeni u tekstu sporazuma“. Prošle nedelje, poslanici opozicije su zatražili javnu debatu o sporazumu, tvrdeći da ugovor prihvata „skrivenu bugarsku agendu da se negira postojanje makedonskog jezika i zabrani Makedoniji da traži veća prava za makedonske manjine u Bugarskoj“.

Ovi događaji obeležavaju prekretnicu u procesu integracije Makedonije u EU, s obzirom na to da olakšavaju jednu od prepreka za pristup zemlje NATO – nedostatak interesa drugih članica da se udružuju sa zemljom oko čijeg imena postoje sporenja, što je sprečavalo čak i sam početak procesa. Bugarska će takođe predsedavati Evropskom Unijom od 1. januara i garantovaće svaku potrebnu pomoć za dalju stabilizaciju svog suseda. Podsećamo da su odnosi između dve zemlje bili najblaže rečeno klimavi, s obzirom na to da su problem jezika, istorije i nacionalizma više puta bili osnova za bugarski veto na makedonske pregovore sa EU.

Povezani članci

Borisov: Poseta Junkera pokazala celoj EU važnost Zapadnog Balkana

EWB

Počeo sastanak u Trstu na najvišem nivou

EWB

Biber: Dok Srbija čuva regionalnu stabilnost, Zapad ne zanima šta radi kod kuće

EWB