fbpx
European Western Balkans
Region

Makedonija i dalje bez vlade i predsednika parlamenta

Zgrada Sobranja Makedonije; Foto: Wikimedia Commons / Stefan Didam

SKOPLJE – Konstitutivna sednica makedonskog parlamenta nastavljena je danas, 12-og dana zasedanja, polemikom i međusobnim optužbama dve najuticajnije partije, VMRO-DMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog i opozicione SDSM Zorana Zaeva, u vezi sa “tiranskom platformom”, iako je na dnevnom redu izbor predsednika Sobranja i Komisije za izbor i imenovanja.

Britanski ambasador u Makedoniji Čarls Geret kritikovao je takvo ponašanje poslanika i smatra da dužina trajanja konstitutivne sednice ruši ugled ove instiucije ne samo u zemlji, već i u inostranstvu.

“Parlament je srž demokratije, a aktuelni događaji u Skupštini ovih dana nemaju veze sa demokratijom. Oni podrivaju kredibilitet te institucije u zemlji i inostranstvu.”, rekao je Geret prilikom predstavljanja izveštaja o monitoringu parlamenta u 2016.

On je apelovao na poslanike da što pre reše pitanje izbora predsednika Sobranja i svih radnih tela, te da poštuju parlamentarnu većinu.

Sada već četiri meseca od vanrednih parlamentarnih izbora Makedonija nema vladu, nema predsednika parlamenta, a gradonačelnicima i predsednicima opština je istekao mandat, jer redovne lokalne izbore nije imao ko da raspiše.

VMRO-DPMNE i SDSM se svakodnevno prepucavaju što u parlamentu, što saopštenjima, a predsednik Ðorđe Ivanov, uprkos pritiscima Brisela i Vašingtona, odbija da mandat za sastav vlade dodeli Zaevu, koji je uz pomoć dve albanske partije, DUI i Besa, uspeo da obezbedi parlamentarnu većinu sa 67 od ukupno 120 poslanika.

Ivanov, naime, smatra da je Zaev ucenjen “tiranskom platformom” albanskih partija koja između ostalog podrazumeva da albanski jezik bude drugi zvanični jezik u makedoniji, pored makedonskog.

Ivanov, takođe, smatra da “tiranska platforma” preti da ugrozi teritorijalni integritet i suverenitet zemlje.

I dok SDSM svakodnevno insistira na mirnoj predaji vlasti, VMRO-DPMNE zahteva raspisivanje novih vanrednih parlamentarnih izbora pre kojih bi Zaev trebalo “albansku platformu” da uvrsti u svoj program.

VMRO-DPMNE i Ivanov očekuje da se Zaev odrekne “albanske platforme”, a u zamenu za to Gruevski mu nudi podršku za formiranje manjinske vlade.

Istovremeno, već 46 dana u Makedoniji se u organizaciji Građanske inicijative održavaju protesti pod nazivom “Za jedinstvenu Makedoniju” na kojima se građani takođe protive prihvatanju “albanske platforme”.

Oni su, kako je prenela agencija MIA, zapretili da su spremni da uđu u parlament, ukoliko bude izabran predsednik Sobranja i formirana vlada koja je spremna da sprovodi albanske zahteve.

Povezani članci

Slovenija privremeno obustavlja striktnu kontrolu na granici

EWB

Svilanović: Plan treba da bude utanačen do Samita u Trstu

EWB

Pitela: Zapadni Balkan bi mogao da uđe u EU posle 2019. godine

EWB