Makedonski stav o prijemu Kosova u UNESCO razlog povlačenja diplomata?

Zgrada Sobranja Makedonije; Foto: Wikimedia Commons / Stefan Didam

BEOGRAD / SKOPLJE – Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da će država preduzeti mere da zaštiti naše interese u Makedoniji i istovremeno preispitati osposobljenost i kapacitete Srbije za obavljanje posla u aktuelnim uslovima u toj zemlji.

On je objasnio da su zaposleni u Ambasadi Srbije u Makedoniji povučeni, jer je nedvosmisleno, sa jasnim dokazima, ustanovljeno pojačano ofanzivno delovanje prema Republici Srbiji, u čemu je, kako kaže, svakako prisutan i strani faktor.

„Mi ćemo preduzeti mere da se pripremo za rad u jednom takvom okruženju“ istakao je ministar, ali i naglasio da Srbija želi dobre odnose sa Makedonijom.

„Već sledeće nedelje, deo našeg osoblja biće vraćen u Skoplje, a ambasador će biti vraćen kasnije, kada završimo sve konsultacije koje imamo nameru da sprovedemo ovde u Beogradu“, rekao je Dačić za Tanjug.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je, kako dodaje, juče obavestilo Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije o povlačenju celokupnog osoblja Ambasade Republike Srbije u Skoplju na konsultacije u Beograd.

„Mi nedvosmisljeno želimo dobre odnose sa Makedonijom. Želimo da gradimo dobre odnose, zato što smo susedi, zato što imamo mnogo zajedničkih interesa i zato što su to dva bliska naroda. Ali naša obaveza je da zaštitimo naše interese, i u skladu sa tim ćemo primenjivati osnovne diplomatske principe u međunarodnim odnosima, odnosno princip reciprociteta u svim oblastima“ ističe Dačić.

Ranije danas, makedonska agencija Makfaks javila je da je Vlada Makedonije pripremila predlog za podršku učlanjenju Kosova u UNESCO i ocenila da je to jedan od razloga što je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije povuklo osoblje ambasade iz Skoplja na hitne konsultacije u Beograd.

Makedonska agencija, pozivajući se na neimenovane izvore, navodi da je zvanični Beograd imao informacije da će Makedonija biti predlagač za glasanje za ulazak Kosova u UNESCO, odnosno da će to predložiti kao tačku dnevnog reda.

Makedonska vlada saopštila je danas da će prilikom odlučivanja o članstvu Kosova u UNESCO uzeti u obzir stavove većine zemalja Evropske unije, iako je premijer Zoran Zaev pre samo tri i po meseca izjavio da će Skoplje prilikom glasanja biti neutralno.

Vlada Zaeva danas je, međutim, saopštila da “razvija prijateljske odnose sa svim susednim zemljama”, da u slučaju otvorenih pitanja “vodi politiku dobrosusedske i regionalne saradnje”, ali da će, što se tiče glasanja za članstvo Kosova u UNESCO “uzeti u obzir stavove većine zemalja Evropske unije”.

Posle najava zvaničnog Skoplja da menja stav o uzdržanosti prilikom glasanja o članstvu Kosova u UNESCO, Dačić poručuje da bi i Srbija mogla da promeni stav po pitanju imena Makedonije.

“Ukoliko Makedonija zaista glasa za prijem Kosova u UNESCO, iako je svesna koliko to pogađa Srbiju I srpski narod, predlozicu predsedniku Vucicu da Srbija u odnosu na ime pod kojim smo priznali Makedoniju, takođe, kao I oni oko Kosova u Unesco, ima u vidu poziciju Evropske unije”, istakao je Dačić.