fbpx
European Western Balkans
Politika

Makron: 2025. nije automatski kriterijum

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

PARIZ – Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je prilikom sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da bi Srbija mogla da uđe u EU do 2025. godine ako bude napredovala u reformama, ali da je potrebno da i sama Unija bude reformisana do tada.

Makron je naveo da Srbija ne bi trebalo da gleda na 2025. godinu kao na “automatski kriterijum” za ulazak u EU.

“I za druge zemlje sam rekao da bi trebalo da gledaju na ključne stvari, kao što su reforme. Ako budu napredovali brže u tim reformama nego što je predviđeno, onda pregovori (o članstvu u EU) mogu da budu zaključeni”, kazao je francuski predsednik.

Ako se reforme ne dogode do 2025. godine, ne treba imati iluzije, izjavio je Makron. On je ocenio da ne bi bilo dobro da se EU, koja i sada loše funkcioniše, dodatno proširi.

“Moramo da imamo EU koja je jedinstvenija i demokratskija”, rekao je Makron, uz konstataciju da do 2025. ima dovoljno vremena.

Vučić se saglasio, rekavši da Srbija ne može da uđe u EU dok ne reši pitanja Kosova i Metohije, pravnog sistema i vladavine prava, čak ni uz pomoć i podršku Makrona.

Predsednik Makron se zahvalio Srbiji na saradnji u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i ilegalne imigracije, ocenivši da je Srbija “neophodan partner” u tim oblastima.

Uz konstataciju da evropski projekat podrazumeva stabilnost Balkana, Makron je rekao da je ona neophodna radi osiguranja zajedničke bezbednosti i dodao da Francuska poštuje suverenitet svih zemalja regiona.

Povezani članci

[BSF] Blokmans: 2025. godina nije realan datum za proširenje

EWB

Gojković: Fajon je uvredila građane Srbije

EWB

Fon der Lajen: Zapadni Balkan je deo Evrope, ne samo usputna stanica na Putu svile

EWB