fbpx
European Western Balkans
Evropa

Makron izneo svoju viziju Evrope

Emanuel Makron; Foto: Tanjug / Lionel Bonaventure / Pool Photo via AP

PARIZ – Francuski predsednik Emanuel Makron izneo je danas svoju viziju budućnosti Evrope, koja podrazumeva tesnu saradnju evrozone i veće jedinstvo kada je reč o odbrani, imigraciji i bezbednosti.

“Evropa koju poznajemo je previše slaba, spora, neefikasna, ali samo Evropa nam daje kapacitet da delujemo na svetskoj sceni suočeni sa velikim savremenim izazovima”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, potrebno je definisati evropsku odbrambenu strategiju oko 2020. godine

“Na početku sledeće decenije Evropa mora da ima zajedničke snage za intervencije, zajednički vojni budžet i zajedničku doktrinu delovanja”, rekao je Makron u govoru studentima na Sorboni.

Te snage bi mogle da deluju kao “partner za nacionalne vojske” u zemljama koje žele da učestvuju u šemi, prenosi AFP.

Takođe je dodao da Evropa treba da ima zajedničke snage civilne zaštite, ali i evropsku obaveštajnu službu radi bolje borbe protiv terorizma.

On je rekao da želi da otvori francusku vojsku za evropske vojnike i predložio drugim članicama EU da učine isto na dobrovoljnoj bazi.

Kada je reč o imigraciji, Makron je predložio zajedničku Evropsku kancelariju za azil koja bi ubrzala i usaglasila procedure pojedinačanih zemalja.

“Samo sa Evropom možemo efikasno da zaštitimo naše granice i poželimo dobrodošlicu onima kojima je zaštita potrebna na dostojanstven način, a u isto vreme da pošaljemo kući one koji nemaju pravo na azil”, rekao je Makron, prenosi Rojters.

On predlaže i postepeno formiranje evropske granične policije.

“Jedini način da se osigura naša budućnost je obnova Evrope kao suverene, ujedinjene i demokratske”, kazao je francuski predsednik.

Junker pozdravlja Makronovu viziju Evrope

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pozdravio je danas viziju predsednika Francuske Emanuela Makrona o reformisanju Evropske unije posle Bregzita rekavši da je Uniji potrebna “hrabrost” da krene napred.

“Veoma evropski govor mog prijatelja Emanuela Makrona. Evropi je potrebna hrabrost. Hvala za vašu podršku radu institucija EU”, napisao je Junker na svom Tviter nalogu, prenosi Rojters.

Makron je ranije danas izneo svoju viziju budućnosti Evrope, koja podrazumeva tesnu saradnju evrozone i veće jedinstvo kada je reč o odbrani, imigraciji i bezbednosti.

Povezani članci

Blumberg: Bugarska će kao predsedavajuća EU raditi na proširenju

EWB

Cerar: Implementiraćemo presudu i bez Hrvatske

EWB

Evropski komesar za trgovinu podneo ostavku zbog kršenja zdravstvenih propisa

FoNet