fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Makron i Merkel organizuju samit Srbija-Kosovo kada se stvore uslovi

Emanuel Makron, Angela Merkel; Foto: Tanjug / AP / Michael Sohn

PARIZ / BERLIN – Kada se steknu uslovi za nastavak dijaloga i savlada kriza izazvana COVID-19, predsednik Makron i kancelarka Merkel planiraju da održe Samit između Srbije i Kosova u Parizu, uz učešće lidera obe strane i visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Đuzepa Borelja.

To je juče objavljeno u zajedničkoj izjavi ministarstava spoljnih poslova Francuske i Nemačke, gde je takođe naglašeno da je Kosovu potrebna stabilna i u potpunosti funkcionalna vlada da bi se nosila sa ovom krizom.

Stoga su apelovali da se glasanje o nepoverenju Vladi ponovo razmotri ili odloži. Međutim, sednica koju je pokrenuo mlađi koalicioni partner Demokratski savez Kosova, već je u toku.

Nemačka i Francuska pozdravile su nameru premijera Kurtija da ponovo pokrene dijalog sa Srbijom i uključi sve zainteresovane strane kako bi Kosovo govorilo jednim glasom.

„Odluka koju je Vlada Kosova donela 20. marta o ukidanju stopostotne takse na sirovine važan je prvi korak u pravom smeru. Očekujemo da će takse biti potpuno suspendovane od 1. aprila, a očekujemo da Srbija uložiti svoj deo napora”, navodi se u deklaraciji.

Takođe je naglašeno da je spor između Srbije i Kosova pitanje evropske bezbednosti, stoga će Evropska unija nastaviti sa posredstvom i naporima čim obe strane pristanu da ponovo pokrenu dijalog. Osim toga, biće nastavljena koordinacija sa EU partnerima, posebno sa Sjedinjenim Američkim Državama, navele su Francuska i Nemačka.

Sa druge strane, američki ambasador u Prištini Filip Kosnet, u izjavi objavljenoj juče na Tviteru, istakao je da mu je drago što Parlament Kosova održava sednicu o glasanju o nepoverenju Vladi Aljbina Kurtija.

Povezani članci

Junker: Bez rešenja spora Beograda i Prištine nema ulaska u EU

Tanjug

Kocijančič: Beograd i Priština hitno da nastave dijalog

Tanjug

Održan ekspertski sastanak u Briselu, međusobne optužbe za nekonstruktivnost

FoNet