fbpx
European Western Balkans
Politika

Makron: Pristupanje Zapadnog Balkana EU da se nastavi

Emanuel Makron; Foto: Evropski savet

STRAZBUR – Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je u jučerašnjem govoru da proces pristupanja zemalja Zapadnog Balkana EU treba da se nastaviti i da je u tom kontekstu usmerenje ovih država prema EU jasno. On je juče takođe u kontekstu kandidature Ukrajine za članstvo u EU predložio i ideju o stvaranju Evropske političke zajednice.

Govoreći na završnoj ceremoniji Konferencije o budućnosti Evrope u Evropskom parlamentu, Makron se osvrnuo na kandidaturu Ukrajine i rekao da je nerealno očekivati da se proces njenog pristupanja završi u narednim godinama, pa čak i decenijama.

„Čak i kada bismo joj (Ukrajini) sutra dali status zemlje kandidata… Svi dobro znamo da bi proces pristupanja trajao nekoliko godina – istina, verovatno i nekoliko decenija. Osim ako ne odlučimo da snizimo standarde za pristupanje, preispitamo jedinstvo Evrope i takođe delimično principe kojih se svi držimo. Da budemo jasni: Evropska unija, s obzirom na svoj nivo integracije i ambicije, ne može, u kratkom roku, biti jedini način na koji se može strukturirati evropski kontinent“, rekao je predsednik Francuske.

On je potom napomenuo da postoji nekoliko zemalja, „na primer na Zapadnom Balkanu“, koje su već angažovane u procesu pristupanja koji treba da se nastavi.

„Njihovo usmerenje je jasno“, dodao je on.

Ipak, kako je rekao, s ozbirom na novi geopolitički kontekst, postoji potreba da se Evropa bude ujedinjena i da stabilna, a da „bliskost unutar EU ne bude krhka“.

„Mislim da bih ovo o čemu sada govorim kvalifikovao kao Evropsku političku zajednicu. Ova nova organizacija omogućila bi demokratskim evropskim državama koje se pridržavaju naših vrednosti da pronađu novi prostor za bezbednost, političku, energetsku, infrastrukturnu saradnju, gde bi ljudi cirkulisali, posebno mladi“, rekao je Makron.

On je napomenuo da ipak Evropska politička zajednica ne bi trebalo da znači da u budućnosti te države ne bi mogle da pristupe EU i da ona ne bi bila ograničena na one koji su napustili EU.

Tokom svog govora, Makron je ponovio svoj dugogodišnji poziv da se Evropa razvija „u više brzina“ i pozvao na reformu Osnivačkih ugovora EU.

„Uvek se javi zabrinutost kada želimo da budemo ambiciozniji, to se dešavalo od uvođenja evra do Šengena, što je pogrešno. Ovo grupisanje nikoga ne isključuje, ali omogućava onima koji žele da se kreću brže da povedu ostale sa sobom“, rekao je on.

Nakon Makronovog govora, Bugarska, Hrvatska, Češka, Letonija, Litvanija, Malta, Poljska, Rumunija, Slovenija i Švedska objavile su non-pejper u kom su navele da ne podržavaju „nepromišljene i preuranjene pokušaje pokretanja procesa promene Ugovora“.

Povezani članci

Joksimović: Bez obzira na napredak Srbije, izveštaj EK biće kritičan zbog režima prema Rusiji

EWB

Marić: Nova metodologija EU kroz nagrade i kazne

EWB

Bivši Orbanov ministar pravde kandidat za komesara za proširenje EU

EWB