fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Makron u Beogradu: Srbija da se reformiše paralelno sa EU, potreban kompromis oko Kosova

Predsednik Emanuel Makron u Beogradu 15. maja 2019; Foto: Tanjug / Zoran Žestić

BEOGRAD – Paralelno sa reformama u Srbiji, EU treba da se reformiše kako bi bila spremna da je primi u svoje članstvo, ponovio je svoj, sada već dobro poznat stav, predsednik Francuske Emanuel Makron tokom zajedničke konferencije za štampu sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Makron boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji, a na konferenciji za štampu, koja je održana nakon dugog sastanka “jedan na jedan”, predsednici su govorili o bilateralnim odnosima i procesu normalizacije odnosa sa Kosovom, u sklopu kojeg je predsednik Makron najavio novi sastanak u organizaciji Francuske, ali i o evropskoj perspektivi Srbije

“Ja imam iskrenu poziciju – EU ne funkcioniše dobro sa 28 država članica, i moramo da se reformišemo kako bismo brže donosili odluke, a to je kompatibilno sa srpskim pristupanjem EU”, izjavio je Makron, dodajući da je odgovorno to što se ne spominje određeni datum, već se prihvata da će Srbija postati članica kada bude spremna.

Prema mišljenju predsednika Francuske, ne treba se zatvarati u kalendar. Proces pristupanja EU sastoji se od niza reformi, i tek kada sve budu sprovedene, moći će da se kaže da se došlo do kraja te etape.

Među reforme sagovornici su ubrojali one u oblasti ekonomije, vladavine prava i strukturnih promena. Na pitanje novinara lista Mond o nezadovoljavajućim ocenama koje su iznete u ovogodišnjem Izveštaju Evropske komisije povodom stanja vladavine prava, slobode medija, nezavisnosti pravosuđa, Makron je rekao da se o svim problemima otvoreno razgovaralo.

“Svugde gde ne postoje zadovoljavajuće ocene, treba da se napreduje, i postoji želja za napredovanjem kod naših sagovornika”, izjavio je Makron, dodajući da treba da se radi na slobodi medija i na saradnji sa Reporterima bez granica.

Na pitanje zašto se prilikom posete ne sastaje ni sa jednim liderom opozicije, predsednik Francuske je odgovorio da sa opozicijom u Srbiji postoji dijalog koji se odvija preko ambasade, te da je primio pismo sa zahtevom za sastanak jutros, kada je agenda posete već bila utvrđena.

Predsednik Vučić je, sa druge strane, predočio da je nepostojanje nezavisnosti pravosuđa, konstatovano u Izveštaju EK, bitan problem, te da je on nastao za vreme reforme pravosuđa koju je 2009. započela bivša vlast.

Takođe je izrazio želju da predsednik Makron primi lidere opozcije na razgovor, dodajući da oni ne žele da razgovaraju sa njim niti da učestvuju u radu parlamenta.

“Želim da ih predsednik Makron primi, porašće im rejting sa 3,7% na 3,75%, pa će moći značajnije da učestvuju u društvenim procesima”, rekao je Vučić.

Normalizacija odnosa sa Kosovom: Odbrana nacionalnih interesa ne znači okretanje leđa kompromisu

Osvrćući se na sastanak održan u Berlinu krajem aprila, predsednik Makron izjavio je da će Francuska, zajedno sa Nemačkom, biti spremna da podrži obnovu dijaloga.

“To ću uraditi zato što verujem u Evropu, a ko god veruje u Evropu ne može da veruje u fatalnost trajnih konflikata”, izjavio je on.

Sastanak između vlasti u Beogradu i Prištini, zajedno sa šefom francuske države i nemačkom kancelarkom, trebalo je da se održi 1. jula, ali je odložen. Makron je izrazio spremnost da se on održi kada okolnosti dozvole.

Emanuel Makron i Aleksandar Vučić u Beogradu 15. maja 2019; Foto: Tanjug / Zoran Žestić

Francuski predsednik je dodao da je bitno da u međusobnim odnosima ne postoje unilateralne odluke, suprotne prethodnim sporazumuma.

“Moramo da prenesemo ideju da odbrana nacionalnih interesa nije da se okrenu leđa kompromisu. Mislim da je naša odgovornost da Vam damo podršku kako bi se našao sporazum i postigla stabilnost u regionu”, zaključio je on, naglašavajući da trenutno ne zna koji je odgovor na pitanje međusobnih odnosa, ali da će dati sve od sebe da se on pronađe.

Predsednik Vučić se zahvalio na podršci svom francuskom kolegi, tvrdeći da je malo svetskih lidera koji su spremni da saslušaju Srbiju, iako se ne slažu sa njom.

“Nisam naivan da mislim da će predsednik Makron promeniti stav, ali sam ga molio za pomoć u pronalaženju kompromisnog rešenja. Mi moramo da prihvatimo da postoje zemlje koje drugačije misle, a ovo je jedan od retkih lidera, osim Angele Merkel, koji je hteo da nas sasluša i da nam pomogne”, naglasio je Vučić.

Povezani članci

Francuzi jasni – Srbija ne može u EU ni 2025.

Filip Lukić

Pristrasni izvestilac ili neutralni diplomata?

Filip Lukić

Grošelj: Srbija je zemlja u kojoj ne funkcionišu temeljni principi demokratije

EWB