fbpx
European Western Balkans
Politika

Makron u ponedeljak i utorak u poseti Srbiji

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Predsednik Francuske Emanuel Makron posetiće Srbiju 15. i 16. jula, a ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni naglašava da će poseta nositi tri poruke: unapređenje ekonomske saradnje, podršku reformama Srbije i podršku normalizaciji odnosa Beograda i Prištine kroz dijalog.

Biće to prva poseta francuskog predsednika Srbiji posle 18 godina, a srpski zvaničnici očekuju podsticaj daljoj političkoj i ekonomskoj saradnji.

Očekuje se da će predsednik Makron pružiti podršku reformama Srbije u kontekstu pridruživanja Evropskoj uniji, uprkos njegovom nedavno ponovljenom stavu da unutrašnje reforme EU treba da dođu pre proširenja.

“I u ovom kontekstu sam više nego skeptičan prema svima onima koji nam objašnjavaju da je budućnost Evrope u novom proširenju kada se ne možemo složiti sa 28 članica. Ja ću biti beskompromisan i odbiću svako proširenje pre dubokih reformi našeg institucionalnog funkcionisanja”, izjavio je Makron pre desetak dana.

On je, međutim, početkom maja objavio strategiju za Zapadni Balkan, u kojoj predviđa dublju saradnju u ekonomskim i bezbednosnim pitanjima.

Strategija, kao i činjenica da je nastavak samita lidera Zapadnog Balkana iz Berlina krajem aprila trebalo da se održi u Parizu 1. jula pokazuje da je Francuska zainteresovana za intenzivnije učešće u regionu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će tokom posete predsednika Makrona biti potpisani mnogi važni ugovori i sporazumi o ekonomskoj saradnji, vojnotehnički ugovori i sporazumi o saradnji u oblasti kulture i sporta, kao i mnogi investicioni projekti, prenosi Danas.

Povezani članci

Varhelji: Proširenje EU na Zapadni Balkan je geopolitički prioritet

EWB

Žiofre na Dan Evrope: Srbiji je mesto u Evropskoj uniji

EWB

Indeks demokratije “Ekonomista”: Srbija i dalje u kategoriji nepotpunih demokratija

EWB