fbpx
European Western Balkans
Evropa Izdvojeno

Makron ubedljivom većinom izabran za predsednika Francuske

Emanuel Makron; Foto: Tanjug / Lionel Bonaventure / Pool Photo via AP

PARIZ – Nezavisni centristički kandidat za predsednika Francuske Emanuel Makron odneo je danas ubedljivu pobedu nad svojom protivnicom, liderkom krajnje desnice Marin Le Pen, pokazuju prve procene medija.

Makron je osvojio između 65,5 odsto i 66,1 odsto glasova u drugom, odlučujućem krugu glasanja, dok je Le Penova dobila između 33,9 odsto i 34,5 odsto glasova, navodi AFP.

Makronove pristalice počele su da se okupljaju u dvorištu Luvra u Parizu gde planiraju da proslave njegovu pobedu, javljaju francuski mediji.

Izabrani predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je za AFP da njegova pobeda na današnjim izborima predstavlja “nadu” i “novo poglavlje” za Francusku.

“Novo poglavlje naše duge istorije počinje večeras. Želim da bude obeleženo nadom i obnovljenim poverenjem”, rekao je Makron.

Makronove pristalice počele su da se okupljaju u dvorištu Luvra u Parizu gde planiraju da proslave njegovu pobedu, javljaju francuski mediji.

Foto: Tanjug / AP Photo / Francois Mori

Novi predsednik Francuske Emanuel Makron, u skladu sa francuskim zakonom, preuzeće dužnost od dosadašnjeg predsednika Fransoa Olanda i položiti zakletvu najkasnije 14. maja, navode francuski mediji.

Novi predsednik neće imati mnogo vremena za slavlje, jer već 11. i 18. juna Francuzi ponovo izlaze na birališta, ovoga puta birajući 577 članova Nacionalne skupštine, navodi AFP.

Ishod parlamentarnih izbora odlučiće o tome da li novi predsednik može da ostvari većinu koja će biti kadra da izdejstvuje usvajanje reformskog programa, ili će, pak, često nailaziti na prepreke u parlamentu.

Po zakonu, predsednik francuske države ima pravo na maksimalno dva petogodišnja mandata, podseća AFP.

Francuski predsednik, pored ostalog, ima ovlašćenje da raspušta Nacionalnu skupštinu i da imenuje premijera.

Uz to, on upravlja spoljnom i odbrambenom politikom i može da raspiše referendum bez odobrenja parlamenta.

Šef francuske države može i da predlaže zakone i da, sa premijerom, izdejstvuje usvajanje zakona u parlamentu, ukoliko mu se ne izglasa nepoverenje.

Kao vrhovni komandant oružanih snaga, predsednik može da pokrene vojnu intervenciju bez prethodne konsultacije s parlamentom, a takođe ima ovlašćenje da naloži upotrebu nuklearnog oružja.

Predsednik Francuske uživa imunitet od krivičnog gonjenja dok je na dužnosti i ima pravo da amnestira osuđene zločince.

Povezani članci

Altman: Berlin ne traži priznanje Kosova, podseća na model dve Nemačke

EWB

Ekonomijom protiv COVID-19

EWB

Platforme opozicije nude sporna rešenja, ali dobro gađaju suštinu problema izbora u Srbiji

Sofija Popović