fbpx
European Western Balkans
Politika

Makron: Za proširenje tek posle reforme EU

Emanuel Makron; Foto: BG2018EU

SOFIJA – Predsednik Francuske Emanuel Makron istakao je danas u Sofiji da je za ojačani strateški dijalog sa Zapadnim Balkanom i evropsku perspektivu, ali istovremeno ponovio stav da do proširenja može doći tek pošto se sprovedu neophodne reforme unutar EU.

“Nisam za to da do novog proširenja dođe pre nego što sprovedemo pravu i trajnu reformu koja će dubinski poboljšati funkcionisanje EU”, poručio je Makron.

Makron je pred početak samita u Sofiji ponovio i da se zalaže za “usidravanje” Balkana sa i ka EU.

On je dodao da je neophodno da se sa mnogo “opreza i strogosti” gleda na svako novo proširenje.

“Postoje razgovori koji su u toku i njih treba nastaviti. Treba pomoći svim zemljama koje su u procesu sprovođenja reformi i koje napreduju ka Evropi. To je i moj strateški izbor, ali ja nisam za to da do novog proširenja dođe pre nego što sprovedemo pravu i trajnu reformu koja će dubinski poboljšati funkcionisanje EU”, izjavio je Makron.

On je naglasio da je poslednjih 15 godina pokazalo “put slabljenja Evrope” svaki put kada je proširena.

“Mislim da ne činimo uslugu niti zemljama koje su kandidati za ulazak niti nama samima ako imamo mahanizma koji nema dovljno pravila, a svaki put se ide na nova proširenja”, smatra Emanuel Makron.

Francuski predsednik kaže da se on zalaže za osnaženi strateški dijalog sa Zapadnim Balknaom i perpektivu koja će uslediti posle sprovedenih reformi, koje će EU orabriti, ali bez olakšica i hipokrizije.

Povezani članci

Mogerini: Najjači uticaj na Zapadnom Balkanu ima EU

EWB

Deset bivših ministara spoljnih poslova pozvali na jedinstvo EU povodom proširenja

Tanjug

Potpredsednik evropskih liberala podržao Pokret slobodnih građana

EWB