fbpx
European Western Balkans
Evropa

Makronova partija u subotu kreće u kampanju za Evropski parlament

Emanuel Makron; Foto: Wikimedia Commons

BRISEL – Partija francuskog predsednika Emanuela Makrona, “Republika u pokretu” u subotu 29. septembra pokrenuće evropsku kampanju za izbore za Evropski parlament 2019. godine, a prva stanica biće Berlin, prenosi EURACTIV.

Moto njenog okupljanja u prestonici Nemačke jasno oslikava poziciju koju je Makron sebi dodelio u ovoj kampanji: Za progresivnu Evropu, protiv nacionalizma (Für ein progressives Europa gegen den Nationalismus).

Izbori za deveti saziv Evropskog parlamenta održaće se krajem maja 2019. godine, a Makron se za sada ističe kao predvodnik opcije za jaču i ujedinjeniju Evropsku uniju (ili bar njeno jezgro).

Ova uloga francuskog predsednika dodatno je potcrtana slabljenjem položaja nemačke kancelarke Angele Merkel, koja je ove nedelje doživela još jedan poraz, kada je poslanička grupa Hrišćansko-demokratske unije u Bundestagu za svog šefa izabrala protivkandidata bliskom saradniku Merkelove.

Makron je u prošlosti izrazio protivljenje prema instituciji vodećeg kandidata (Spitzenkandidat), koga panevropske partije i pokreti ističu kao svog kandidata za Predsednika Evropske komisije.

Uz slabljenje uticaja Evropske narodne partije, a posebno Socijalista i demokrata, može se očekivati značajno drugačiji sastav parlamenta, kao i izabrane komisije, zaključuje EURACTIV.

Povezani članci

EK: Start pregovora o Bregzitu 19. juna ne zavisi od Brisela

EWB

Britanski parlament danas glasa o sporazumu o Bregzitu

EWB

Veber bez podrške socijaldemokrata i liberala za mesto predsednika EK

EWB