Makronova vizija Evrope: Za 10 do 15 godina u tri kruga

Emanuel Makron; Foto: Tanjug / Lionel Bonaventure / Pool Photo via AP

PARIZ – Francuski predsednik Emanuel Makron izneo je svoju viziju o Evropi „u tri kruga“ za 10 do 15 godina, a njegova vizija predviđa da Francuska bude među najintegrisanijim zemljama, odnosno „u srcu reaktora“, dok bi u „široj Evropi“ bilo mesta i za Rusiju i Tursku.

Govoreći o svojoj viziji o Evropi tokom razgovora sa građanima, zajedno sa portugalskim premijerom Antonijom Kostom, prilikom nedavne posete Lisabonu, šef francuske države ocenio je da će se struktura kontinenta promeniti u narednim godinama, prenose francuski mediji.

„Vidim jedan veliki krug koji je možda izvan Dvadesetsedmorice, nešto između Evropske unije i sadašnjeg Saveta Evrope, koji će činiti široku Evropu, manje integrisanu nego EU, ali veoma zahtevnu kad je reč o njenim vrednostima“, rekao je on.

Prema Makronovim rečima, taj krug bi obuhvatio „bilo u svom sastavu, bilo sporazumima o bliskom udruživanju, Tursku i Rusiju, jer ako želimo mir, moramo stabilizovati te dve sile“.

Drugi krug bi, prema viziji francuskog predsednika, „verovatno bio negde između sadašnje Evropske unije i evrozone“, a predstavljao bi „snažno jedinstveno tržište, sa politikom suvereniteta, trgovine, istraživanja, inoviranja, kao i sa istinskom slobodom kretanja po krugu“.

Treći krug bi, pak, kako je objasnio, bio „srce reaktora“ sa „zajedničkom valutom, mnogo integrisanijim tržištem rada i istinskim socijalnim zbližavanjem“.

Zemlje koje bi činile treći krug „istrajale bi u logici evrozone“, naveo je Makron, izrazivši želju da Francuska bude deo tog kruga.

Tokom debate, u kojoj je učestvovalo oko 500 portugalskih građana, među kojima je bilo i mnogo mladih, Makron je istakao da će se „sudbina Evrope odigrati u narednih pet godina“.

„Ili ćemo dubinski reformisati Evropu, ili ćemo prihvatiti status kvo i njegovo postepeno raspadanje“, zaključio je francuski predsednik.