fbpx
European Western Balkans
Region

Maljinda Bregu menja Svilanovića na čelu RCC

Maljinda Bregu; Foto: Friends of Europe

BRDO KOD KRANJA – Na 10. godišnjem sastanku Veća za regionalnu saradnju (RCC), danas na Brdu kod Kranja, prihvaćena je nominacija Maljinda Bregu za sledećeg generalnog sekretarka RCC od 1. januara 2019. do 2021, koja će na toj funkciji naslediti Gorana Svilanovića.

Na zajednički predlog Albanije i Crne Gore, Odbor političkih direktora Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi saglasio se da, u duhu konsenzusa, predloži uzastopne mandate na mestu generalnog sekretara ove organizacije za Majlindu Bregu od 2019. do 2021, a potom i za Igora Lukšića iz Crne Gore na mandat od 2022. do 2024. godine, saopštilo je RCC.

Na sastanku, kojim su zajednički predsedavali Goran Svilanović, generalni sekretar RCC, i Matej Marn, u ime slovenačkog predsedavanja Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), razmatrane u aktivnosti Veća, aktuelnosti na polju regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi (JIE), kao i predstojeći izazovi.

Učesnici godišnjeg sastanka su se zahvalili sadašnjem generalnom sekretaru Veća Goranu Svilanoviću na njegovom nezamjenjivom doprinosu u službi regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi tokom prethodnih skoro šest godina njegovog mandata na ovoj funkciji.

Predstavljajući godišnji izveštaj, Svilanović je rekao da će ovo izdanje izvještaja pokazati jačanje Vijeća u periodu 2017-2018. godina, kojeg potpomaže snažan i efikasan Sekretarijat.

„Čast mi je biti na čelu organizacije koja je istinski u regionalnom vlasništvu i okrenuta ka budućnosti. Ne bismo mogli preći ovaj dug put da nije bilo odlučne podrške odgovarajućih vlasti i ministarstava svih učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi”, kazao je on.

“Zahvalan sam vam za smernice i spremnost da pomognete kod nedoumica i izazova, uz snažnu opređeljenost i odlučnost da nastavimo sa vizijom snažnijeg, bolje povezanog i vitalnijeg regiona”, rekao je Svilanovioć.

On je čestitao je Bregu i Lukšiću na nominacijama za dužnost generalnog sekretara Veća za regionalnu saradnju i izrazio spremnost da, tokom prelaznog perioda, pomogne naslednici kako bi se osigurao nesmetan prenos dužnosti.

Prilikom predstavljanja aktivnosti slovenačkog predsjedavanja Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi i najave završnih skupova na visokom nivou, Marn je čestitao Veću za regionalnu saradnju na 10 godina marljivog i posvećenog rada i odličnim rezultatima koje je organizacija do sada postigla.

„Veće je izraslo u organizaciju koja je istinski u regionalnom vlasništvu sa važnom ulogom u oblastima od zajedničkog interesa. Tokom slovenačkog predsjedavanja Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi radili smo zajednički na jačanju regionalne saradnje, zbližavajući nas kako bismo ostvarili prošlogodišnje geslo – Jugoistočna Evropa za budućnost”, rekao je Marn.

Povezani članci

Dimitrov: Nacionalni konsenzus i referendum za pitanje imena

EWB

Nemačka umanjuje očekivanja brzog pristupanja EU

EWB

Merkel: Nemačka podrška ulasku BiH u EU i NATO

EWB