fbpx
European Western Balkans
Mišljenja

Malo verovatan raspad EU

Mihailo Crnobrnja; Foto: Media centar Beograd

* Autor teksta je Mihailo Crnobrnja, predsednik Evropskog pokreta u Srbiji. Tekst je objavljen u dnevnom listu Danas povodom Dana Evrope. 

Postupak pristupanja postaje sve komplikovaniji, ali to nije upereno protiv Srbije.

Međutim, u poslednje vreme EU je suočena sa nekoliko ozbiljnih izazova, što izaziva porast evroskepticizma unutar Unije. Govori se čak i o raspadu i nestanku Unije, što je malo verovatno jer se ne vidi kome u Uniji bi to odgovaralo. Moguće je da u toku restruktuiranja ili “resetovanja” Unije dođe do manje ili više ozbiljnih promena u strukturi i načinu funkcionisanja, ali gašenje je, po mom mišljenju, gotovo isključeno.

Ono što se sa sigurnošću može očekivati jeste da se uspori, ali ne i zakoči, prijem novih članova u koje spada i Srbija. Od prijema deset članova 2004. godine proširenje nema tako prioritetno mesto u politici EU, pogotovo imajući u vidu druge problem sa kojima se EU u ovom trenutku nosi. Šta to praktično znači za nas? Vrlo je vidljiv porast evroskepticizma u Srbiji i, što je posebno iznenađujuće, uglavnom među mladima. Glavne primedbe koje se navode u istraživanjima su: a) oni se raspadaju, šta ćemo tamo; i b) postupak pristupanja je sve duži i komplikovaniji, što se često tumači kao “antisrpstvo”. Ni jedno ni drugo nije tačno. O raspadu sam već rekao nešto u prvom pasusu. Postupak pristupanja postaje sve komplikovaniji, ali to nije upereno protiv Srbije nego je posledica dve činjenice. EU se integriše i postaje složenija, što znači da i kriterijumi za prijem rastu, i to za sve kandidate. I drugo, u poslednja tri talasa prijema (bivše komunističke zemlje) sve je više “izvrdavanja” dogovorenog pa je znatno pooštrena kontrola primene dogovorenog.

Proces pristupanja EU je proces usvajanja i prihvatanja evropskih vrednosti u društvu, ekonomiji, sudstvu, politici. Članstvo je samo potvrda da su te vrednosti prihvaćene. Proces pristupanja EU je takođe proces približavanja našem ubedljivo najvećem ekonomskom partneru, bilo da se radi o trgovini, uslugama, prilivu stranog kapitala ili prijemu naših radnika. Sve su to ozbiljni razlozi za traženje članstva, pogotovo što EU pruža i finansijsku i tehničku pomoć u procesu pridruživanja. Nisu u pravu oni koji kažu da EU nema alternative. Ima. Ali je EU dokazivo najbolja alternativa, uprkos trenutnim poteškoćama. Zbog toga ima i potrebe i smisla ulagati i vreme i energiju u širenje priče o evropskom putu Srbije.

Povezani članci

Stavovi građana o vojsci odraz medijske manipulacije

Marija Ignjatijević

Nova metodologija pristupanja EU je dobrodošla, ali politička volja ostaje ključna

Nikola Burazer

Izbori gubitnika

Florijan Biber