fbpx
European Western Balkans
Politika

Manco: Borba protiv korupcije prioritet na evropskom putu

Đuzepe Manco; Foto: Tanjug / Zoran Žestić

BEOGRAD – Borba protiv korupcije je prioritet na evropskom putu Beograda i Balkana, ali je to prioritet pre svega za građane Srbije i regiona, kao i za građane cele Evrope koji imaju najviše koristi od legalnog i transparetnog sistema, poručio je danas ambasador Italije u Srbiji Ðuzepe Manco.

“Na evropskom putu Italija podržava i ohrabruje srpsku vladu i one u regionu da nastave sa još većom odlučnosću da grade efikasne sisteme prevencije i borbe protiv korupcije”, dodao je Manco govoreći na otvaranju konferencije “Saradnja antikorupcijskih institucija u regionu”.

Tu konferenciju je organizovala Agencija za borbu protiv korupcije Srbije uz podršku italijanskog Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje i Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Konferencija je organizovana u okviru obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije i uklapa se u inicijative koje Italija preduzima u Srbiji i u regionu u cilju promovisanja regionalne saradnje u borbi protiv korupcije.

Upravo je u Italiji, u Trstu, u okviru Samita o Zapadnom Balkanu koji je održan u julu ove godine, organizovan regionalni skup na ovu temu u organizaciji italijanske Nacionalne agencije za borbu protiv korupcije (ANAC), saopsteno je iz Italijanske ambasade.

Zalaganje Italije u podršci borbi protiv korupcije u Srbiji proizilazi iz Memoranduma o razumevanju za razmenu informacija i najbolje prakse, koji su 2016. godine potpisali nadležni organi dve zemlje i razvilo se preko programa pomoći koji finansira Evropska unija, a u Beogradu sprovodi ANAC.

Dan susreta posvećen regionalnoj saradnji antikorupcijskin institucija otvorila je v.d. direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Republike Srbije Verka Atanasković a u njemu je učestvovala i delegacija ANAC-a iz Rima koju predvodi ekspert Filipo Romano, kao i šef Misije OEBS u Srbiji Andra Oricio i ministarska pravde Nela Kuburović.

Ona je izjavila je da očekuje da će Nacrt novog zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije biti gotov do kraja godine, navodeći da je razlog zbog čega to još nije učinjeno bio zastoj u radu radne grupe.

“Radna grupa kojom je predsedavala tadašnja direktorka agencije počela je sa radom još pre dve godine. Nakon višemesečne pauze, članovi radne grupe nastavili su rad”, rekla je Kuburović na konferenciji “Saradnja antikorupcijskih institucija u regionu” koja je održana u Palati Srbija.

Ministarka je napomenula da je nedavno radna grupa imala trodnevni sastanak gde su pored predstavnika Agencije i ministarstva pravde, učestvovali i podpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije kao i eksperti sa projekta Prevencija i borba protiv korupcije IPA 2013, koji je i podržao ovaj sastanak.

Na tom su sastanku usaglašeni stavovi u vezi s najvećim brojem pitanja koja se odnose na Uvodni deo zakona, položaj direktora, položaj odbora, nadležnost Agencije, unapređenu administrativnu istragu, proširene obaveze u vezi sa prijavljivanjem imovine funkcionera, kao i deo koji se odnosi na prevenciju, napomenula je ona.

“Za određene delove zakona koji se tiču sukoba interesa, nespojivosti funkcija, kumulacije funkcija slažemo se da određena rešenja treba ostaviti iz važećeg zakona, dok neke stvari treba unaprediti”, naglasila je ministarska pravde.

Povodom tih spornih pitanja, ona je najavila da sledeće sedmice Ministarstvo pravde i Agencija zajednički organizovati okrugli sto, uz prisustvo eksperata sa IPA projekta 2013, na kojem očekuju i učešće tvining eksperta, čije prisustvo je izostalo na prethodnom sastanku.

“Sigurna sam da će Vlada Srbije uskoro proslediti predlog zakona o agenciji za borbu protiv korupcije Narodnoj skuštine i da će time biti otklonjeno kašnjenje bitne aktivnosti iz Akcionog plana za poglavlje 23”, napomenula je Kuburović.

Povezani članci

Mićunović: Jedino rešenje za Kosovo – međunarodna konferencija

EWB

Nacrt dokumenta o izbornim uslovima poslat učesnicima međustranačkog dijaloga

EWB

Danijelson sa poslanicima srpskog parlamenta: Članstvo Srbije u Evropskoj uniji cilj i Srbije i EU

EWB