fbpx
European Western Balkans
Društvo

Manco: Evropski put pripada mladima

"Sta ce biti u Trstu za tebe, odnosno mlade" povodom EU Dana otvorenih vrata; Foto: Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Ambasador Italije Ðuzepe Manco pozvao je danas mlade u Srbiji da daju svoj doprinos evropskom putu i da utiču na političare da budu još odlučniji u tome.

“Kada govorimo o evropskom putu Srbije i zemalja Zapadnog Balkana, to je nešto što pripada vama. Vi ste vlasnici tog procesa”, poručio je Manco koji se obratio na početku razgovora sa mladima na temu “Šta će biti u Trstu za tebe, odnosno mlade” u kome je učestvovao generalni sekretar Regionalne kancelarije za saradnju mladih Ðuro Blanuša.

Uoči predstojećeg samita u Trstu, Manco kaže da će se na tome skupu razgovarati o konkretnim stvarima za mlade kao što su putovanja bez ograničenja, izgradnja puteva koji će bolje povezati ljude u regionu, prevencija korupcije, unapređenje trgovine i biznisa, rast i zapošljavanje, kao i o tome šta Regionalna kancelarija može da uradi za mlade i sam Berlinski proces.

“Želimo da učestvujete u tom procesu. Trst će biti naš doprinos da se uanparedi put zemalja regiona u EU. Ulažući u mlade, ulažemo u budućnost zemalja regiona i Evrope”, rekao je Manco.

U razgovoru povodom EU Dana otvorenih vrata koji su organizovali ambasada Italije i Italijanski institut za kulturu u Beogradu, u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji, Blanuša, koji je odnedavno generalni sekretar Regionalne kancelarije za mlade čiji je sekretarijat u Tirani, rekao je da će ta kancelarija na samitu u Trstu predstaviti šta je do sada urađeno.

“Trst će biti prilika da podelimo ideje”, kaže Blanuša.

Odgovarajući na pitanje prisutnih o ključnim aktivnostima Regionalne kancelarije za mlade, Blanuša je naveo da je u njenom fokusu mobilnost mladih na Zapadnom Balkanu i projekti koji se odnose na pomirenje i saradnju, a koji će biti prilika da se mladi sretnu i putuju.

“Ključna aktivnost Regionalne kancelarije za mlade su omladinske razmene koje ne koštaju mnogo, a efekti su ogromni”, rekao je Blanuša navodeći da posle godina ratova današnja generacija mladih ima priliku da kroz ovaj program otvori novu stranicu u saradnji.

Regionalna kancelarija će se, kaže, baviti i političkim procesima, među kojima su i pitanja priznavanja diploma i ukidanje viza, navodeći da je sada situacija takva da kada putujete iz Prištine u Sarajevo, to je kao da putujete u Gvatemalu.

Govoreći o etničkoj distanci, Blanuša kaže da dve trećine mladih ima izrazito negativan stav prema onima izvan svojih granica, te da je namera da se te predsrasude i stereotipi razbiju kroz konkretne projekte saradnje.

Blanuša je rekao da je preduslov za apliciranje na konkurs koji će biti raspisan u septembru ili početkom oktobra da postoji partner u drugim zemljama regiona, a da su ciljna grupa svi mladi od 15 do 30 godina.

Upoznao je mlade sa procesom nastanka te kancelarije, navodeći da se o njenom formiranju razgovaralo na najvišem političkom nivou.

Podsetio je da su formiranje te kancelarije pokrenuli 2014. nemačka kancelarka Angela Merkel i tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić sa idejom da ona bude platforma za saradnju među mladima na Zapadnom Balkanu.

“Iza Regionalne kancelarije za mlade stale su sve vlade zemalja Zapadnog Balkana”, rekao je Blanuša navodeći da su Vučić i albanski premijer Edi Rama zajednički radili da se stvori šira politička podrška, kao i da je 4. jula 2016. u Parizu potpisan sporazum o njenom osnivanju u okviru Berlinskog procesa, kao podrška na putu zemljama Zapadnog Balkana ka EU.

U Upravnom odboru te kancelarija su, kaže Blanuša, šest ministara zaduženih za mlade u regionu i šest mladih, koji zajedno sa ministrima učestvuju u donošenju odluka.

Svaka od šest zemalja regiona imaće lokalnu filijalu kancelarije, a kako je najavio Blanuša, ona bi u Beogradu trebalo da bude otvorena početkom jula.

Povezani članci

Fridom haus: SNS konstantno ugrožava politička prava i građanske slobode

EWB

Borba protiv korupcije izazov u svim državama Zapadnog Balkana

EWB

Transparentnost Srbija: Stagnacija i nazadovanje u borbi protiv korupcije

EWB