fbpx
European Western Balkans
Politika

Manuel Zaracin zvanično specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan

Manuel Zaracin; Foto: Stefan Kaminski

BERLIN – Bivši poslanik Bundestaga za Zelene Manuel Zaracin zvanično je imenovan za specijalnog izaslanika Nemačke za zapadni Balkan.

Izjavu povodom njegovog imenovanja dala je danas ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok. “Odlučili smo da imenujemo Manuela Zaracina za specijalnog izasanika savezne vlade za države Zapadnog Balkana. Posebno sam srećna zbog toga i znam koliko je on strastveno posvećen interesima Zapadnog Balkana”, navodi se u saopštenju.

Ona je dodala da su posebno u trenutnoj sitaucija, stabilnost i evropska perspektiva Zapadnog Balkana glavni strateški priroriteti Nemačke.

“Kao Savezna vlada, kreirali smo mesto specijalnog izaslanika kako bismo zajedno sa šest država na veoma ciljan način radili na perspektivama razvoja i kako bismo im pružili najbolju moguću podršku u tekućim reformskim procesima. Manuel Zaracin će blisko sarađivati sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčkaom i visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Kristijanom Šmitom”, zaključeno je u saopštenju.

Reagujući na tu izjavu, Zaracin je na Tviteru napisao da je Zapadni Balkan ne samo geografski u srcu Evrope, već je i u srcu evropske ideje. “Drago mi je da služim kao specijalni izaslanik sa našim partnerima, u regionu i sa region”, napisao je on.

Povezani članci

Linkevičijus: Sve manje sledite EU u odnosu prema Rusiji

EWB

Šef delegacije EP za posmatranje izbora: Razmotrićemo sve aspekte izbornog procesa

EWB

Ambasadorka Moro u oproštajnoj poseti kod Dačića

EWB