fbpx
European Western Balkans
Evropa Izdvojeno

Marija Pejčinović Burić izabrana za Generalnu sekretarku Saveta Evrope

Marija Pejčinović Burić; Foto: Savet Evrope

STRAZBUR – Skupština Saveta Evrope juče je izabrala Mariju Pejčinović Burić, hrvatsku ministarsku spoljnih poslova, za Generalnu sekretarku Saveta Evrope, na petogodišnji mandat koji počinje 18. septembra 2019.

U prvom krugu izbora, Marija Pejčinović Burić osvojila je 159 glasova, što predstavlja apsolutnu većinu, dok je belgijski ministar spoljnih poslova Didije Rejnders dobio 105 glasova. Na izborima ukupno je prikupljeno 264 glasa.

U svom govoru nakon izbora, Pejčinović Burić rekla je da je Savet Evrope danas jedna od najvažnijih organizacija, koja treba da podstiče dijalog unutar same organizacije, ali i među državama članicama.

„Zaista želim i nadam se vašoj podršci, da ćemo zajedno tokom mog mandata raditi na samim osnivačkim ciljevima ove organizacije, a to je mir i prosperitet za sve građane Evrope“, rekla je Pejčinović Burić.

Marija Pejčinović Burić je od 19. juna 2017 zamenica premijera i ministarka spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske. Prethodno, ona je bila državna sekretarka u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Hrvatske (2016–2017.), a pre toga radila je kao privatni konsultant i poslanica HDZ-a u Saboru. (2008-2011.)

Povezani članci

Veber: Merkel će ovoga puta više govoriti, a manje slušati

EWB

[VIDEO] Nepovratan proces

EWB

Procedura ukidanja viza za srpske pasoše na Kosovu u toku, datum još nije poznat

Sofija Popović