fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Marineli: Partnerstvo Srbije i NATO na čvrstim nogama

Ćezare Marineli; Foto: Medija centar Beograd

BEOGRAD – Poštujemo vojnu neutralnost Srbije i visoko cenimo njene kontinuirane napore u cilju regionalne bezbednosti, poručuje šef Kancelarije NATO za vezu u Srbiji Ćezare Marineli u ekskluzivnom intervjuu Tanjugu uoči posete zamenice šefa NATO Rouz Gotemiler Beogradu.

Prema njegovim rečima, predstojeća poseta zamenice generalnog sekretara Alijanse Beogradu i očekivani susret predsednika Srbije sa Jensom Stoletenbergom krajem godine jasan su znak da je partnerstvo dve strane na čvrstim nogama i zasnovano na međusobnom poverenju.

Marineli, uoči dolaska Gotemiler, koja će naredne nedelje učestovati na Beogradskom bezbednosnom forumu i imati i bilateralne sastanke, na pitanje kako vidi ulogu Srbije u regionu i napore predsednika Srbije na jačem povezivanju država kaže:

“NATO posebno ceni pozitivnu ulogu Srbije i kontinuirane napore u cilju aktivnog promovisanja mira i stabilnosti.”

Smatramo da su svi akteri u regionu i dalje posvećeni dijalogu i nastavku evropskih integracija, što je od izuzetnog značaja, naglašava Marineli.

Prema njegovim rečima, poslednji sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou potvrđuje da je Srbija posvećena tome da gradi odnose saradnje sa

Prištinom i unapređenju bezbednosti celog regiona.

On je takođe podsetio i na činjenicu da je Srbija na 7. mestu u Evropi kada je reč o doprinosu mirovnim misijama i Alijansa, kako kaže, visoko ceni takvu opredeljenost za međunarodnu bezbednost.

Na pitanje kako vidi stav mnogih analitičara da pozicija Srbije – kao vojno neutralne države koja kroz Program za mir sarađuje sa NATO – nije komforna niti dugoročno održiva, posebno ako se ima u vidu da su gotovo sve države regiona članice NATO, Marineli ponavlja od ranije poznat stav da je politika Alijanse po tom pitanju veoma jasna:

“Apsolutno je na Srbiji da odluči da li želi da se pridruži NATO ili ne. U potpunosti poštujemo politiku vojne neutralnosti Srbije. Ali, neutralnost ne znači da ne možemo da sarađujemo u obostranom interesu.”

Kao primer takve saradnje on podseća da NATO ima odlične odnose sa mnogim neutralnim državama kao što su Austrija, Finska, Švedska i Švajcarska.

Na molbu da prokomentriše to što se Srbija često nalazi na udaru kritika zbog bliskosti i saradnje sa Rusijom, što uključuje i vojnu saradnju, a da brojke pokazuju da Srbija više učestvuje u vežbama sa NATO nego sa Rusijom, on kaže:

“NATO poštuje suverene izbore Srbije, pa i kada je reč o vojnoj saradnji sa drugim partnerima. Međutim, ono o čemu ja mogu da govorim jeste obostrana korist od saradnje NATO i Srbije”, kaže Marineli.

Kako kaže, Alijansa godišnje ima više od 100 različitih aktivnosti sa Srbijom – dve strane sarađuju na unapređenju interoperabilnosti srpskih vojnika angažovanih u EU i UN mirovnim misijama, na odbrambenoj reformi, uklanjanju opasne i zastarele municije…

NATO takođe finansijski podržava naučna istraživanja u Srbiji.

“U ovom trenutku naši srpski partneri razmatraju saradnju s nama na polju izgradnje kapaciteta za irački vojni medicinski personal koji može da ima koristi od velikog iskustva i stručnosti koje Srbija ima u vojnoj medicini”, dodao je Marineli.

Komentarišući situaciju u Evropi, Marineli je ocenio da se svet nalazi u problematičnom vremenu, uključujući brojne izazove, među kojima su i agresivne ruske akcije u Ukrajini, pretnja terorizma, nestabilnost na Bliskom istoku.

Prema njegovim rečima, Alijansa je čvrsto opredeljena za jaku odbranu udruženu sa suštinskim dijalogom sa Rusijom.

“U isto vreme mi ćemo braniti naše saveznike ma kakvoj pretnji da budu izloženi”, dodao je Marineli, navodeći da je upravo to razlog zašto je NATO rasporedio multinacionalne bataljone u baltičkim državama i Poljskoj.

NATO igra ključnu ulogu u borbi protiv terorizma, navodi on.

Podseća da su sve članice NATO deo koalicije protiv Islamske države koju predvode SAD, a da NATO sa partnerima radi na stabilnosti u svom susedstvu.

Zapadni Balkan je od velikog značaja za nas jer stabilnost i sigurnost regiona doprinosi stabilnosti i bezbednosti Evrope, zaključio je Marineli

Povezani članci

Godišnji izveštaj Stoltenberga: Prisustvo KFOR-a ključno za stabilnost regiona

EWB

Bezbednosni izazovi veliki, Srbija između Istoka i Zapada

EWB

Komandant NATO-a Fogo potvrdio nastavak saradnje tokom posete Beogradu

EWB