fbpx
European Western Balkans
Region

Marković: Crna Gora i Srbija izuzetno važne za stabilnost Zapadnog Balkana

Duško Marković; Foto: Tanjug / Vlada Crne Gore

BEOGRAD – Crna Gora i Srbija su izuzetno važne za stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana, izjavio je crnogorski premijer Duško Marković i ponovio da su odnosi dve države najbolji u poslednje dve decenije.

Marković je u intervjuu za Novi magazin rekao da su Crna Gora i Srbija primer da je konstruktivna saradnja moguća i posle, kako je rekao, nerazumevanja u prošlosti.

Upitan kada će doći u Srbiju, Marković je podsetio da je njegova prva bilateralna poseta u funkciji predsednika Vlade Crne Gore bila početkom februara upravo u Srbiji.

“To nije nimalo slučajno jer sam želeo da i na taj način pokažem kakav značaj pridajemo jačanju prijateljskih i konstruktivnih odnosa sa Srbijom”, navo je Marković.

Marković je najavio intenzivniju ekonomsku saradnju dveju zemalja koja će, kako je rekao, biti definisana uskoro posebnim programom dveju vlada.

Govoreći o otporima članstvu Crne Gore u NATO, Marković kaže da “otpori postoje”, ali da su oni danas manji nego juče.

Ne želi kaže da ulazi u analizu njihovog nastanka niti bi da govori o njihovim nosiocima. Javnosti je, dodao je, to više nego poznato.

Što se tiče članstva Crne Gore u EU, premijer kaže da je crnogorska javnost u kontinuitetu, po svim istraživanjima, nesporno većinski opredeljena za članstvo u EU.

“Ta podrška varira u nekoliko procenata, čak i do dvotrećinske većine, što govori da su naši građani dobro razumeli kakve sve prednosti donosi članstvo u EU”, kaže Marković.

Na pitanje kako je Crna Gora rešila odnose sa Albancima i da li su oni integrisani u crnogorsko društvo, Marković kaže da zvanična Podgorica nikada nije imala problema ni sa jednom manjinom, pa samim tim nije bilo potrebe da rešava odnose sa Albancima.

“Albanci vekovima žive u Crnoj Gori i uvek su doprinosili ostvarivanju državnih interesa. Našu državu, takođe vekovima, krasi multietnički i multikonfesionalni sklad, na šta smo zaista ponosni i ističemo to kao veoma važnu karakteristiku naše države”, naveo je premijer.

Albanci u Crnoj Gori, ističe, imaju sva prava koja manjinama garantuju i nacionalni zakoni, ali i međunarodni propisi, a pokrivaju i vrlo odgovorne funkcije u državi, uključujući i ministarske u vladi.

A o pitanju dvojnog državljanstva Crne Gore i Srbije, Marković priznaje da je teško doći do dogovora jer, kako kaže, Beograd i Podgorica imaju potpuno drugačiji koncept i pristup regulisanju tog pitanja.

Primetio je pritom da Srbija ima liberalniji pristup, dok se Crne Gora kao, kako kaže, većina malih država opredelila za restriktivniji pristup pa je obzirom na koncepcijske razlike, izuzetno teško doci do dogovora po ovom pitanju.

Marković je podsetio da su dve države još 2008. započele pregovore o dvojnom državljanstvu i da su od tada održane četiri runde pregovora, bez dogovora.

Povezani članci

Fajon: Svi sa nestrpljenjem čekaju agendu o proširenju EU

EWB

Merkel: Nemačka podrška ulasku BiH u EU i NATO

EWB

Burazer: Stabilnost regiona povezana za EU integracijama

EWB