Marković: Današnji dan veliki dan za Crnu Goru

Duško Marković; Foto: Tanjug / Vlada Crne Gore

VAŠINGTON – Crnogorski premijer Duško Marković, koji je predvodio delegaciju Crne Gore na prijemu te zemlje u NATO, kazao je da je današnji dan veliki dan za Crnu Goru.

“Nakon 100 godina kada smo izbrisani sa političke mape Evrope i 11 godina od povratka nezavisnosti danas postajemo deo najmoćnijeg saveza u istoriji. Članstvo u NATO znači stalnu stabilnost za nas i mogućnost za dalji napredak našeg društva. Želeo bih da zahvalim SAD-u na konstantnoj podršci ulasku naše države u NATO”, kazao je Marković na svečanoj ceremoniji u Stejt dipartmentu, prenosi RTCG.

Prema njegovim rečima, SAD ostaju posvećene stabilnosti Balkana, što pokazuje i podrška crnogorskim evroatlantskim integracijama.

Marković je i zahvalio generalnom sekretaru Jensu Stoltenbergu na stalnoj podršci ulasku Crne Gore u Alijansu.

“Verujemo i da je ovo istorijski dan za NATO. Ovim se pokazuje da vrata Alijanse ostaju otvorena. Od danas saveznica smo koja će uživati benefite kolektivnog sistema bezbednosti”, rekao je crnogorski premijer.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da posvećenost savezu ostaje jaka u svim članicama.

“Danas Crna Gora pristupa savezu i sedi s nama za stolom s jednakim pravima. Crna Gora donosi hrabrost i posvećenost svog naroda u NATO što je i posvećeno u misijama u kojima smo učestvovali”, rekao je on i dodao da je pristupanje dobro za stabilnost Crne Gore ali i Balkana.

Kako je objasnio, “ulazak Crne Gore šalje signal drugim zemljama da ukoliko se posvete reformama mogu postati članice”.

Na kraju, Stoltenberg je na crnogorskom jeziku poželeo dobrodošlicu toj zemlji u NATO.