Marković: Nastavak EU integracija u jačem kapacitetu

Dušan Marković i Federika Mogerini; Foto: Evropska unija

BRISEL – Crna Gora nastavlja proces evropskih integracija u drugačijem, jačem kapacitetu kao članica NATO-a, kazao je premijer Crne Gore, Duško Marković, na sastanku s visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini.

“Crna Gora je primer uspešnog pristupa. Za mene je važno da i dalje snažno napredujete”, rekla je Mogerini sionć na sastanku s Markovićem u Briselu, prenosi RTCG.

Marković je, kako se dodaje, podsetio visoku predstavnicu na očekivanje Crne Gore da će pristupne pregovore završiti za najviše pet godina.

“Nemamo skrivenu agendu i želimo da snažno idemo tim kolosekom koncentrišući se na reforme i na usvajanje evropskih vrednosti kako bismo u Evropsku uniju ušli sa svim svojim potencijalima”, rekao je Marković.

On je posebno istakao potrebu da region svoje probleme pokuša da reši sam bez posebne potrebe za medijacijom Evropske komisije.

“Veoma je važno da radeći na evropskoj agendi jačamo i odnose unutar regiona. Potrebno je da radimo zajedno, ruku pod ruku kako bismo savladavali izazove”, zaključio je Marković.