fbpx
European Western Balkans
Region

Marković: Nema slobodne i mirne Evrope bez stabilnog Balkana

Duško Marković; Foto: Tanjug / Vlada Crne Gore

PODGORICA – Premijer Crne Gore Duško Marković ocenio je danas da nema slobodne i mirne Evrope bez stabilnog Balkana, što je u interesu Evrope i SAD.

On je, u obraćanju na samitu Američko-jadranske povelje (A5) u Podgorici, istakao da je bezbednost ekonomija i demokratija neraskidivo isprepletena, te podvukao da poruka jasne perspektive za članstvo mora uvek biti jasna i čvrsta.

Marković je podvukao da su pojačana zalaganje NATO i EU za Balkan veoma dobrodošla, jer evropske i evroatlantske inicijative nemaju alternativu.

„Svesni smo izazova sa kojima se suočava NATO, a kao nova članica smo spremni da damo svoj doprinos. Izazovi 21 veka su zajednički i nema izolovanih i jednostavnih odgovora“, rekao je on.

Marković je istakao da je Crna Gora odlučno, od obnavljanja nezavisnosti 11 godina koračala odlučno ka članstvu NATO, i da je nisu uspeli odvratiti ni spoljni pritisci.

„Ti pokušaji su kratkoročni, a evroatlantsko opredeljenje je trajno. Crna Gora u NATO je dobra vest i za region jer smo dokaz da se reforme isplate i da je perspektiva za članstvo živa“, poručio je on.

Crna Gora, kako je kazao je sprema da sa prijateljima u regionu podeli iskustva i pomogne u okončanu evroatlantskih procesa integracije.

„Mi u Crnoj Gori ne zaboravljamo da imamo posla kod kuće i spremni smo, sa novim ohrabrenjem, da nastavimo sa ključnim reformskim procesima“, naglasio je Marković.

Dolazak potpredsednika SAD Majka Pensa u Podgoricu, prema njegovim rečima, je dokaz čvrstine i istrajnosti transatlantske veze.

Povezani članci

Hrvatska: Skup EU-Zapadni Balkan 2020. da bude samit proširenja

EWB

Mogerini: EU će primiti zemlje Balkana posle Bregzita

EWB

Server: Zajednički ulazak u EU nije dobra ideja

EWB