fbpx
European Western Balkans
Društvo

Marković: Učinićemo sve da podržimo REKOM

PODGORICA – Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković izrazio je  apsolutnu podršku Crne Gore Inicijativi za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji nekadašnje SFRJ od 1. januara 1991. do 31. decembra 2001. godine (REKOM), saopštio je njegov kabinet nakon sastanka sa  koordinatorkom Inicijative Natašom Kandić.

„Crna Gora želi da ova Inicijativa zadobije podršku svih država regiona kako bi iz tog procesa generacije koje dolaze imale sliku o ružnom delu naše prošlosti, da je nikada ne ponove. Mi ćemo učiniti sve što je do nas da Inicijativa zaživi“, rekao je predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

On je ovom prilikom ocenio da je civilni sektor na planu regionalnog pomirenja učinio mnogo, da je sada neophodno uključivanje državnih institucija na celom post-jugoslovenskom prostoru u ovaj proces i da će Inicijativu razmotriti i Vlada Crne Gore već na narednoj sednici.

„Vi nemate samo moju podršku kao premijera, nego ćete, verujem, imati i podršku Vlade čime će Crna Gora još jednom iskazati svoju odgovornost i svoj jasan stav podrške“, rekao je  Marković, dodavši da je spreman da o ideji razgovara i sa liderima država regiona.

Nataša Kandić, javni zagovarač REKOM-a za Crnu Goru Dragoljub Duško Vuković i portparolka Inicijative za REKOM u Crnoj Gori Tamara Milaš zahvalili su se Markoviću na dosadašnjoj snažnoj podršci Crne Gore Inicijativi i na spremnosti da i Vlada i Premijer i ubuduće podržavaju ovaj važan proces.

„Desilo se ono što sam i očekivao. I do sada smo imali u Crnoj Gori sva vrata otvorena, podršku i svih instucija vlasti kao i opozicije. Zato sam se uvek kao javni zagovarač za Crnu Goru dobro osećao, jer kod nas ova Inicijativa nikada nije dovođena u pitanje“, rekao je na sastanku Vuković.

Na sastanku su se Marković i predstavnici Inicijative za REKOM saglasili su se da su procesi saradnje u regionu, koji su osnaženi Berlinskim procesom, čiji je i Inicijativa za REKOM deo, značajno poboljšali klimu za podršku Inicijativi i dalje jačanje međusobnog poverenja u regionu.

 

Povezani članci

Štiplija za Danas: Do izbora velika izvesnost, nakon njih velika neizvesnost

EWB

Predavanje “Evropska unija: Geneza i realnost jedne ideje”

EWB

Ministarstvo usvojilo preporuke civilnog društva za novi zakon o državnoj pomoći

EWB