fbpx
European Western Balkans
Evropa

Maroš Šefčovič u trci za novog predsednika Evropske komisije

Maroš Šefčovič; Foto: Evropska komisija

BRISEL – Potpredsednik Evropske komisije zadužen za energetsku uniju Maroš Šefčovič najavio je svoju kandidaturu za predsednika Evropske komisije ispred grupe Socijalista i demokrata, prenosi N1.

Slovački političar će naredne godine obeležiti deceniju rada na najvišim pozicijama u Evropskoj komisiji. Pre administracije Žana Kloda Junkera bio je, između ostalog, komesar za obrazovanje i omladinu, kao i za međuinstitucionalne odnose.

Šefčovič će morati da obezbedi podršku kako bi postao takozvani vodeći kandidat (Spitzenkandidat) Socijalista i demokrata, što znači da će njega ova partija predložiti za predsednika komisije ukoliko osvoji vlast.

Kao potencijalni kandidati za kandidaturu ove partije navode se i Francuz Pjer Moskovisi, komesar za ekonomske poslove i Holanđanin Frans Timermans, prvi potpredsednik Komisije, podseća N1.

“Prolazimo kroz društvene promene koje mnogi vide kao preteće”, rekao je Šefčovič, navodeći imigraciju i automatizaciju, kao i potrebu da se birači zaštite od “lažnih obećanja” koja “eksploatišu strahove”, preneo je Poltiko.

Socijalisti i demokrate su trenutno druga grupa po veličini u Evropskom parlamentu, iza Evropske narodne partije, za čiju se nominaciju kandidovao Manfred Veber. Međutim, istraživanja im trenutno ne predviđaju veliki uspeh.

Povezani članci

Od 7. aprila pojačane kontrole na granicama Šengena

EWB

Bregzit bez dogovora će više koštati Veliku Britaniju nego EU

EWB

EU i Velika Britanija postigle nacrt sporazuma o Bregzitu, podele se nastavljaju

EWB