fbpx
European Western Balkans
Evropa

Maroš Šefčovič u trci za novog predsednika Evropske komisije

Maroš Šefčovič; Foto: Evropska komisija

BRISEL – Potpredsednik Evropske komisije zadužen za energetsku uniju Maroš Šefčovič najavio je svoju kandidaturu za predsednika Evropske komisije ispred grupe Socijalista i demokrata, prenosi N1.

Slovački političar će naredne godine obeležiti deceniju rada na najvišim pozicijama u Evropskoj komisiji. Pre administracije Žana Kloda Junkera bio je, između ostalog, komesar za obrazovanje i omladinu, kao i za međuinstitucionalne odnose.

Šefčovič će morati da obezbedi podršku kako bi postao takozvani vodeći kandidat (Spitzenkandidat) Socijalista i demokrata, što znači da će njega ova partija predložiti za predsednika komisije ukoliko osvoji vlast.

Kao potencijalni kandidati za kandidaturu ove partije navode se i Francuz Pjer Moskovisi, komesar za ekonomske poslove i Holanđanin Frans Timermans, prvi potpredsednik Komisije, podseća N1.

“Prolazimo kroz društvene promene koje mnogi vide kao preteće”, rekao je Šefčovič, navodeći imigraciju i automatizaciju, kao i potrebu da se birači zaštite od “lažnih obećanja” koja “eksploatišu strahove”, preneo je Poltiko.

Socijalisti i demokrate su trenutno druga grupa po veličini u Evropskom parlamentu, iza Evropske narodne partije, za čiju se nominaciju kandidovao Manfred Veber. Međutim, istraživanja im trenutno ne predviđaju veliki uspeh.

Povezani članci

Pahor i Cerar: Primeniti odluku suda o granici

EWB

Junker: EU da učini više za svoju bezbednost

EWB

NATO pozdravlja inicijativu EU za fond evropske odbrane

EWB