fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine Izdvojeno

Marsijak: Etničke granice protivne su etici evropskih integracija

Floran Marsijak

BEOGRAD – Zamenik generalnog sekretara u Austro-francuskom centru za približavanje Evropi, Floran Marsijak, izjavio je da je za Evropsku uniju neprihvatjiva promena granica po etničkim kriterijuma, jer je to u suprotnosti sa etikom evropskih integracija.

Marsjak je, u intervjuu za European Western Balkans, istakao da je zapravo svrha evropskih integracija da se granice i etnička pripadnost učine manje relevatnim u savremenoj politici.

*Intervju u celosti na engleskom jeziku možete pročitati ovde.

Upitan kakvo je njegovo mišljenje o mogućoj razmeni teritorija ili podeli Kosova kao delu konačenog sporazuma o normalizacji odnosa Beograda i Prištine, Marsijak kaže da je to ideja koju Srbija predlaže već decenijama, ali da je EU nikad nije smatrala prihvatljivo iz jednostavnog razloga.

Ta ideja je, kaže, protiv same etike evropskih integracija.

“Kakvu bi poruku EU poslala ako bi sada prihvatila promenu granice zasnovanu na etničkom kriterijumu kao rešenje za bilateralne sporove? Kakvu bi poruku to poslalo susedima Kosova i Srbije, koji bi mogli doći u iskušenje da krenu opasnim prečicama? Kakvu bi poruku poslalo Rusiji i drugim akterima u istočnom susedstvu korišćenje granica i etniciteta kao instrumenata za njihove geopolitičke igre”, zapitao je Marsijak.

Kakvu bi, pita najzad, svrhu zadržale evropske integracije, ako bi EU odustala od svoje vizije socijalnog poretka, koji nije struktuiran granicama i etnopolitikom.

Smatra da je mnogo razloga za protivljenje toj ideji, kao što je, navodi, briga zbog njenog legitimiteta, pravne i bezbednosne brige.

“Mislim da bi EU trebalo da bude pragmatičnija u mnogim primerima, ali bi ovim predlogom oslabila ključni deo onoga što je čini drugačijom”, kazao je Marsijak, koji je i naučni saradnik u Austro-francuskom centru za približavanje Evropi.

Povezani članci

Tači: Status kvo više nije moguće održati

EWB

[EWB Intervju] Fogo: Zavisi od Srbije koliko razvijenu i duboku saradnju želi sa NATO-om

Vukašin Živković

Zalažemo se za novo partnerstvo Evropske unije i Balkana

Grupa autora