fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Region

Martin: Ako želi u EU, Crna Gora mora da okonča unutrašnji sukob

Zastave Crne Gore i Evropske unija; Foto: Evropska unija

PODGORICA – Ako želi da ubrza proces pridruživanja EU Crna Gora mora što pre da okonča unutrašnji sukob, ocenio je poslanik Evropskog parlamenta i predsedavajući Delegacijom parlamentarnog odbora EU i Crne Gore, Dejvid Martin.

Tekst u celosti na engleskom jeziku možete pročitati ovde.

On je podsetio da je Crna Gora 2008. podnela zahtev za članstvo u EU, a da su nakon „zelenog svetla“ Evropske komisije (EK) 2010. godine konačno započeti pregovori o pristupanju.

Martin je u autroskom članku za portal Juropijen vestern Balkans, ocenio je da je od tada Crna Gora postigla napredak i u pregovorima sa EU otvaranjem 30 od 35 poglavlja, a tri privremeno zatvorila.

On je podsetio da su ove sedmice otvorena dva važna poglavlja, o slobodi kretanja radnika i pravu osnivanja preduzeća i slobodnom pružanju usluga.

„Ne čudi što EU očekuje da Crna Gora postigne značajan napredak u područjima iz oblasti vladavine prava, uključujući borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala i slobodu medija“, istakao je Martin.

On smatra da će progresivno smanjenje spoljnog duga i deficita biti ključno.

„To su područja u kojima EU i EP, posebno zahtevaju snažan angažman i neće prihvatiti suboptimalne rezultate“, istakao je Martin.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker naveo je u govoru pred EP u septembru da je moguće da će Srbija i Crna Gora pristupiti Uniji do 2025.

Martin je objasnio da je to samo indikativni rok i da ne znači da će Srbija i Crna Gora istovremeno pristupiti EU.

„Njihovi pristupni pregovori nisu međusobno povezani, već slede svoje vlastite puteve“, objasnio je Martin.

EU je, kako je dodao, pozdravila pristupanje Crne Gore NATO-u 5. juna prošle godine.

Martin je ocenio da je to bio važan korak za spremnosti Crne Gore da se uključi u međunarodnu zajednicu i istorijski pomak prema Zapadnom savezu.

„Kako se i očekivalo, to je izazvalo jake proteste Rusije. U svetlu gore navedenog, nema sumnje da se Crna Gora sigurno kreće u pravom smeru“, smatra evropski parlamentarac.

On je kazao da izuzetno zabrinjava bojkot opozicije od oktobarskih izbora.

Kako je dodao, pravni postupak u vezi s događajima na dan izbora je još u toku bez jasne vremenske odrednice da donošenje sudske odluke.

„Iskreno ne verujem da bi EU mogla prihvatiti takvu političku situaciju u bilo kojoj od država članica“, istakao je Martin.

Prema njegovim rečima, Crna Gora bi, ako želi ubrzati proces pridruživanja, trebalo da deluje kao moderna i zrela demokratija i što pre okončati unutrašnji sukob.

„Dok nažalost svedočim odlasku Velike Britanije iz EU, čvrsto verujem u projekat EU i u Crnu Goru kao jednu od njenih članica, nadam se u bliskoj budućnost“, zaključio je Martin.

Povezani članci

Ji: Do integracije u EU neće doći promenom granica u regionu

EWB

Kern za proširenje EU na Zapadni Balkan

EWB

Kosovo: Kvinta želi kosovsku vladu sa stabilnom većinom

EWB