fbpx
European Western Balkans
Politika

Martinović: Fajon nastavlja da vodi rat iz 1991. protiv Srbije; Fajon: Ljubazna dobrodošlica

Velika sala Narodne skupštine; Foto: Wikimedia Commons

BEOGRAD – Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke u Narodnoj Skupštini Republike Srbije Aleksandar Martinović izjavio je danas na sednici parlamenta da poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon, kao državljanka Slovenije, nastavlja “na neki drugi način” da vodi rat protiv Srbije.

“Bez ikakvog dvoumljenja gospođa Tanja Fajon ima animozitet prema Srpskoj naprednoj stranci. Jednim delom iz ideoloških razloga, a jednim delom zato što dolazi iz države koje se nakada nalazila u sastavu SFRJ i nekako je moj utisak, možda nisam u pravu, da za nju onaj rat iz juna 1991. sa JNA u Sloveniji još uvek nije završen. Čini mi se da ona nastavlja da ga vodi na neki drugi način kritikujući apsolutno sve što dolazi kao predlog Srpske napredne stranke”, izjavio je Martinović.

Reagujući na snimak Martinovićeve izjave, Fajon je na tviteru na slovenačkom napisala: “Ljubazna dobrodošlica. Nema problema…”

Ovo nije prvi napad na evropsku poslanicu iz redova poslanika Srpske napredne stranke. Prethodno su Fajon kritikovali Vladimir Đukanović i Marjan Rističević. Prema ostalim članovima tima Evropskog parlamenta za posredovanje između vlasti i opozicije, Vladimiru Bilčiku, Knutu Flekenštajnu i Eduardu Kukanu, do sada se nisu čili napadi iz redova vladajuće stranke.

U toku je 22. vanredno zasedanje u jedanaestom sazivu Narodne skupštine, a na dnevnom redu su predlozi zakona o izboru narodnih poslanika i lokalnim izborima. Jedna od promena u predlozima zakona je i spuštanje izbornog cenzusa sa 5% na 3%.

Tanja Fajon, predsedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija i izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik danas i sutra borave u Srbiji, gde će se sastati sa predstavnicima vlasti i opozicije povodom ocene rezultata dijaloga o izbornim uslovima, koji je otpočeo u oktobru.

Pročitajte još: Kakva je ispunjenost izbornih reformi na dan dolaska posrednika iz EU?

Zajedno sa evropskim poslanicima u posetu Srbiji došao je i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, sa ciljem predstavljanja predloga nove metodologije proširenja EU koji je juče objavila Evropska komisija.

Povezani članci

Mogerini: Balkan je u Evropi, “ponovno ujedinjenje” umesto “proširenja”

EWB

[BSF] Brnabić, Gotemiler : Odlična saradnja Srbije i NATO

EWB

Sastanak Saveta za SSP: Dobar momentum za evropske integracije, važno sprovesti reforme u oblasti vladavine prava

EWB