fbpx
European Western Balkans
Politika

Mas: Pravi trenutak da se dijalog Beograda i Prištine nastavi i postignu opipljivi rezultati

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas i predsednik Srbije Aleksandar Vučić; Foto: FoNet

BEOGRAD – Nemački šef diplomatije Hajko Mas rekao je da je njegova zemlja svesna da proces dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom nije lak, ali smatra da bi dao doprinos kojim bi se razvile i ekonomske prednosti, prenosi N1. 

Mas je istakao da Nemačka pruža svaku podršku procesu dijaloga, kao i Evropskoj uniji i Miroslavu Lajčaku koji u tom dijalogu posreduje.

Prema njegovim rečim u obe države formirane su vlade sa stabilnom parlamentarnom većinom i da je sada pravi trenutak da se nastavi dijalog o normalizaciji, ali i da se postignu rezultati.

On je dodao da je važno da se dijalog ne vodi zbog dijaloga, već zbog rezultata.

“Spremni smo da učestvujemo i da doprinesemo tome. Dijalog ne mora da bude resetovan, predočio je Mas i naglasio da je to rekao i u Prištini i u Beogradu. Srbija i zemlje u okruženju imaju takav potencijal, resurse koje treba iskoristiti za dobrobit ljudi u regionu i celoj Evropi”, rekao je Mas.

On je naglasio da svaka zemlja na Zapadnom Balkanu određuje svoju brzinu pristupanja EU i zato su potreban dodatni reformski napori u oblastima vladavine prava i brobe protiv korupcije.

“Skoro godinu dana sam planirao ovu posetu zbog pandemije i stalno smo to pomerali, ali tim mi je draže da smo uspeli”, rekao je nemački šef diplomatije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom kojem će pristupiti konstruktivno u želji da se dođe do kompromisnog rešenja, prenosi FoNet. 

„Srbija je protiv ‘zamrznutog konflikta’ jer neko može da ga odmrzne. Suština napretka Albanaca i Srba je mir“, rekao je Vučić u zajedničkom obraćanju novinarima sa nemačkim ministrom spoljnih poslova.

On je izjavio da je za Srbiju važno da se ispuni do sada dogovoreno, pre svega Briselski sporazum i formiranje Zajednice srpskih opština.

Govoreći o regionu, Vučić je naglasio da će Srbija „igrati apsolutno konstruktivnu ulogu“, napominjući da nije zainteresovana za teritorije drugih već za saradnju.

Kako je naveo, tema razgovora je bila i vladavina prava i uveren je da će Srbija imati „sve bolje razultate“ u toj oblasti.

Podsećajući da je Nemačka priznala Kosovo kao nezavisno, on je rekao da je ta zemlja „snažno zainteresovana“ za nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije.

Vučić je naglasio i da je Nemačka „najtešnji ekonomski parter“ Srbije, kao i da sada u nemačkim firmama u Srbiji radi 70.000 ljudi.

„Te firme su ozbiljne, ostaće ovde dugo, donose odgovornost u radu“, rekao je Vučić.

 

Povezani članci

Vučić, Rama i Kovačevski prisustvovaće sastanku sa liderima EU u Briselu

EWB

Le Pen unela Srbiju u program, Makron u dobrim odnosima sa Vučićem: Šta nam donose francuski izbori?

Aleksandar Ivković

Han u poseti Srbiji 25. i 26. jula, reforme i regionalna saradnja teme razgovora

EWB